xiss 發表於 2010-8-18 16:14:37

論壇會員 操作系統使用情況 調查

你宜家正使用嘅係邊一款操作系統?

安裝雙系統嘅用戶注意,請選擇你最常用嘅嗰套系統。

使君子 發表於 2010-8-18 17:02:27

毫无疑问,xp大热胜出。。。

TsuNT(♂) 發表於 2010-8-18 17:58:46

Vista   \ 7   \ Ubuntu \其它Linux系統
都冇用過, 以后有機會再試下 Linux

xiss 發表於 2010-8-18 20:40:00

毫无疑问,xp大热胜出。。。
使君子 發表於 2010-8-18 17:02 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
的確毫無懸念~~

紫凤凰 發表於 2010-8-21 20:27:03

我係用Vista,不過我一直想轉返XP,但好死唔死,幾次換裝XP都失敗,只能裝Vista。基本上所有方法都試過,就係換唔到。

dukedz 發表於 2010-8-21 20:37:41

一直用ubuntu,E+用緊10.04版。
用過fedora、centos等其它linux系統。
很少情況下必須用IE、windows系統時(如網銀)才打開虛擬機跑xp。

xiss 發表於 2010-8-21 20:55:03

一直用ubuntu,E+用緊10.04版。
用過fedora、centos等其它linux系統。
很少情況下必須用IE、windows系統時( ...
dukedz 發表於 2010-8-21 20:37 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
Ubuntu呢套系統,好多操作都要指令集,連裝個字體都要上網搵指令集。你肯定係一位專業電腦人士

dukedz 發表於 2010-8-21 21:41:00

回覆 7# xiss

雙擊字體文件即可打開預覽,預覽窗口右下角就有一個「Install Font」按鈕,點一下便可安裝成功。
當然也可以複製字體文件到/usr/share/fonts/目錄下,用命令也方便的很,打兩個字母按下table就自動補全了。很方便的說。

其實我也算不上什麼高手,N年前我也是windows用戶,曾用過一段時間linux,可惜沒堅持下來,再後來下了狠心,直接把WinS系統刪掉乾淨(包括win下的各種軟件)。時間長了便習慣了linux。

ps:我是電子愛好者,偏向無線電同埋嵌入式,在嵌入式領域離不開linux,這也是我強迫自己用linux的原因^_^.

紫凤凰 發表於 2010-8-22 01:55:43

Linux比較適用於嗰啲工作用嘅。Windows多數係家用電腦嘅。但家下好多單位都係用Windows,畀佢壟斷晒,我都用過Linux。

TsuNT(♂) 發表於 2010-8-22 07:19:40

我係用Vista,不過我一直想轉返XP,但好死唔死,幾次換裝XP都失敗,只能裝Vista。基本上所有方法都試過,就 ...
紫凤凰 發表於 2010-8-21 20:27 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
-----都未用過Vista, 以前就係:
   w98啟動(啟動碟\另一啟動硬盤) --> format --> Fdisk(第一分區后好似需要小於20G,再需要激活第一分區)--> 裝98 --> 裝XP

TsuNT(♂) 發表於 2010-8-22 07:21:36

Linux 一D都未見過人地嘅使用, 未有一個直觀印象,

紫凤凰 發表於 2010-8-22 10:50:04

Linux少人用,一個現象就係而家好多家用同埋公司電腦都係用Windows,如果係蘋果機就用Mac,反正就係Microsoft納晒。

xiss 發表於 2010-8-22 11:56:41

老實講,如果唔係專業玩開電腦,對指令集、編程比較熟悉嗰啲人、用Linux只會帶嚟一個後果:低效耗時耗力

Windows偉大就在於佢將電腦操作帶至盡可能嘅簡便,使更多電腦業外人士用電腦時可以好簡單噉操作電腦。而電腦使用者中,呢啲業外人士嘅人數肯定遠遠多於識得指令集嘅嗰班人。至於你話微軟壟斷等等嗰啲,係道德上嘅譴責,與系統技術無關。但從系統技術方面嚟講,Windows的確比Linux人性化得多。

Linux嘅入門門檻太高喇,係Linux將廣大普通電腦用戶拒之門外,而非普通用戶唔肯用Linux。試問Linux嘅易用性能夠媲美Windows,或者有Windows 80%嘅易用性,重會有人寧願攞一大筆錢出嚟買Windows或者煞費苦心去破解Windows咩?早就大量轉用Linux啦。中國用戶雖然電腦唔叻,但係中國用戶經濟學唔差㗎。

我實質從03年開始就瞭解到Linux,跟住大概05年嘅時候就考慮到有朝一日我哋可能冇得再用盜版Windows,所以當時我就打算不如預先涉足Linux,熟悉一下,到時有得多個選擇。

嗰時嘅Linux重未有Ubuntu,我就問學校電腦老師借咗個RedHat,我重記得電腦老師意味深長講咗一句「你無謂喺Linux上嗮時間喇,佢唔係我哋用㗎,就連我都冇咁多精力搞佢啊。」

當時我對電腦一竅不通,最高級嘅技術就係雙擊.exe文件、插入光盤,安裝程序、遊戲,唔識重裝系統(最多就係用廠商提供嘅恢復盤傻瓜式噉恢復系統)、註冊表唔敢掂。放張RedHat光盤入去,麼嘢都按照默認設置嚟操作,最後同我安裝咗個雙系統。入去RedHat,裏面一竅不通,C盤、D盤麼都見唔到(直到宜家先知道原來Linux唔係C盤、D盤嘅分區概念)。整個介面完全唔熟悉,電腦與我之間一下子形成咗一條巨大嘅鴻溝。亂搞咗大概半個鐘,總算搵到個關機按鈕,重啟。撲街!!Windows入唔到,只係入到RedHat(我宜家知道呢個係引導信息損壞嘅情況,但係嗰時我只係識得話係「沒得選系統」)。嚇到我「騰曬雞」。急急忙攞只戴爾恢複盤出嚟,但都係唔得,恢復唔到,始終都係要進入RedHat,入唔到恢複盤嘅介面,就好似我原來喺Windows下積累嘅微薄技巧喺Linux之下完全失效(詳細情形唔記得喇,但如果冇記錯,我宜家判斷應該係MBR出問題嘞,所以引導唔到入恢複盤)。喺被嚇到三魂唔見七魄之下,急急忙攞起電話撥通戴爾客服熱線,戴爾嗰邊見以我當時嘅白癡電腦水平,呢種情況已經冇可能電話協助㗎喇,唯有應承我過幾日上門。喺嗰幾日等待裏面,我唯有進入RedHat玩玩。網上唔到、冇聲音、畫面怪異,應該係未裝驅程,可惜當時我未有驅程概念,更加唔好話裝驅程。(但就算宜家,我發現Ubuntu要裝驅程亦都絕非易事。)摸摸下唯一就識得啟動兩個小遊戲玩玩。總之,我發覺Linux係電腦玩你,多過你玩電腦。之後戴爾就上門幫我重裝XP了,重勸我無需接觸Linux,重話只要你嘅電腦係向戴爾買嘅,就保證有正版Windows用,無需多慮。

五年後,亦即今年。我所掌握嘅電腦技術相比當年進步不少喇。一般電腦維護對我嚟講已經唔算難事,註冊表亦都略懂一二了,亦都掌握咗一啲基本嘅破解系統嘅知識。而且我已經開始玩虛擬機(初衷係為咗攞虛擬機搭建另外一個電腦環境,好等我試驗熟習一下各種電腦知識,例如測試我自己破解嘅XP系統啊等等)。大概兩日前,又chik起條筋用虛擬機裝Ubuntu玩玩,發覺:進入Linux之後,我依然係一隻迷途小羔羊,一片茫然。單單安裝個虛擬機驅程VMTOOLS,一個喺Windows下只需一鍵OK嘅過程,喺Ubuntu下用咗我足足兩小時又多,單單指令集都玩到你傻。我實在無法明白,都有一個安裝包(一個提供畀Windows,一個提供畀Linux),點解Windows只需雙擊即可?而你Ubuntu就又要複製(指令集複製)、又要解壓縮(重要用指令集解壓縮,無法喺GUI下解壓縮),又要指令、又要LS命令,加埋加埋廿步有多!!跟住又發現要用ROOT帳號登陸先可以裝驅程,要啟用ROOT帳號(相當於Windows嘅Administrator),又要一大堆指令(指令集)!!要輸入指令,你必須對文件路徑熟悉,但係弊在Linux嘅分區概念同Windows嘅唔同,文件路徑就要重新認識,呢方面就令人煩上加煩。

好嘞,「滾搞」咗足足成個下午,總算裝咗個WM TOOLs喇,發覺裏面嘅IBUS輸入法輸入體驗相當差,首先,自定義短語功能,冇。其次,莫講話CJK擴展集嘅漢字,就連GBK集嘅漢字佢都未收全。呢個問題亦都唔大,可以用搜狗或者QQ嘅云輸入法替代。

麻煩在,我去嘅網站,有唔少係粵語網站,而且我日常都經常要輸入粵語用字,而有不少呢啲粵語用字係GBK集以外嘅。我就想搵個支持Linux嘅擴展字符補丁包啦,可惜,搵唔到。好啦,唯有手動安裝啲字體啦,想安裝個微軟雅黑字體,唔識裝,上網一google:救命啊!!!又係要一大堆指令集啊!!!!呢個Ubuntu,僅僅掛住一個GUI,但係好多日常基本操作,都如同DOS時代一樣必須要大量指令集嚟完成,如同WIN 3.X一樣。

無奈啊。五年了,過咗五年,重返Linux,依然嗰句:如果你裝Linux系統,噉將會係電腦玩你,多過你玩電腦。

xiss 發表於 2010-8-22 12:04:29

:(居然冇人用WIN 7喔

紫凤凰 發表於 2010-8-22 12:15:19

當然唔係技術問題,亦都冇話係技術問題。我都話明Linux係嗰啲工作用嘅作業系統,唔係家用。其實而家即使係好多電腦公司,專業人士嘅公司都係用Windows咗。

bruceasu 發表於 2010-8-22 21:16:47

曾经用过两个星期win7, 视觉效果的确唔错。但兼容性达唔到我嘅需求,又删咗。
目前大部分时间用linux。

对于用户讲咩系统,冇乜意义。使钱买又好,D版又好,用得爽就系喇。
linux 亦非免费系统,linux 系「自由」系统。Free is Freedom, not no charge!
本人使用linux不过系使自己心安,良心唔会受到使用盗版软件的责备。
同时表达希望大粤能够走向Freedom。

linux桌面系统系一个唔赚钱嘅系统,未有公司可以从中获利。无数自由志士利用业余时间,一D一D构建出来嘅。流行出名的linux桌面都是国外人士搞出来的,即使系中文版,亦是做得唔地道。对于普通「中国」用户而言,最适合的版本系由中国人自己维护嘅衍生版,例如:Deepin linux(Ubuntu),Magic linux (Redhat), YLMF OS(知名的winxp盗版组织搞的版本)。这些版本,已经针对国人嘅使用习惯做了调优,安装后,就可以完全满足日常使用,除非有特殊爱好,否则唔需再安装软件,字体,输入法等等。

xiss 發表於 2010-8-23 11:30:00

:lol總算發現有一位會員跟上潮流用Win 7

紫凤凰 發表於 2010-8-23 11:52:47

基本上一般推薦係唔好咁快用新系統,因為必定有bug,然後會出service pack。

紫凤凰 發表於 2010-8-23 11:53:01

基本上一般推薦係唔好咁快用新系統,因為必定有bug,然後會出service pack。

xiss 發表於 2010-8-23 13:37:51

紫凤凰 發表於 2010-8-23 11:53 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
service pack微軟會提供免費下載嘅
頁: [1]
查看完整版本: 論壇會員 操作系統使用情況 調查