芬1012 發表於 2010-8-7 04:22:29

「低B」唔係粗口

呢度關鍵係個「B」係乜嘢嚟嘅先。

女性生殖器官嘅粵語正式講法係「閪」,同眼耳口鼻噉,係一樣器官嚟,冇話文唔文雅嘅。

粵語嘅「閪」冇「B」嘅講法嘅,話有嗰啲人都係中咗滿大人毒嘅zek.

話時話嘞,呢幾年啲滿大人喺個網度講得最多我估就係呢個「B」嘞,佢哋以前係唔係畢溜都係講「B」嘅呢?係唔係佢哋嘅正式講法嚟嘅呢?佢哋至知嘞。

記得以前有樣嘢叫「吹BB」,吹唔響、吹唔好、吹唔啱嗰啲係唔係就係「低B」呢?

又或者係唔係英文嘅「Brain」呢?個腦生咗喺個籮柚度,噉重唔係「低B」?

講開又講嘞,個「屌」係動詞嚟嘅,絕對唔係名詞。

Anonymous 發表於 2010-8-7 16:56:31

殺咗呢條福佳先!由今日開始,見一鑊打一鑊!:@ :@ :@ http://bbs.cantonese.asia/space-uid-232.html

henrywho 發表於 2010-10-3 09:13:21

吹BB = 吹哨子, 詳見 http://www.hkatv.com/infoprogram/07/hkdecode/content03a.html

和 "低B"無關

henrywho 發表於 2011-6-30 15:05:54

香港人常把嬰兒叫 BB (Baby), 幾歲小孩叫做 "阿 B".

「低 B」應該解作 "智力低如小孩".(二三十年前的小孩尚比較天真瀾漫 .....)

dengfhqqq 發表於 2012-8-26 18:40:39

低B我都唔觉得系粗口啦。 系形容词~

rockmanzexo 發表於 2012-8-26 18:57:00

邊度黎咁多粗口呀:O
低能都有人覺得係粗口啦:O

OmniBus 發表於 2012-8-27 23:30:44

呢個係我見解,生活經驗,非問過大人。

香港幼稚園,分高中低三班。低班,約莫三歲小兒入學。

而同一班,因人多,就分ABC班。就有低A班,低B班,低C班。話人低B,卽話人讀低B班,有如三歲小兒。

點解揀B,唔揀AC,純粹貪佢音够響,口够順。

CK.Hsiao 發表於 2012-10-10 13:23:17

唔係鬧人話咁我話樓主低B咯~

xiemo 發表於 2012-10-11 21:58:16

低B唔算粗口,但都系鬧人嘅話語。4樓解釋應該合理。另外閪唔系中文,同B唔同。屄才是,不過普通話讀B罷了。應該亦與低B無關
頁: [1]
查看完整版本: 「低B」唔係粗口