Barbecue5354 發表於 2010-7-19 00:17:05

忠貞女身穿中華民國國旗闖世博拍照

YouTube上邊睇到,有興趣自己擒墻search.忠貞女身穿中華民國國旗闖世博拍照:青天白日國旗照耀中華!

malauzai 發表於 2010-7-19 00:29:27

好嘢,鸠屎!

xiss 發表於 2010-7-19 01:55:40

有冇畀警察叔叔打啊?

TsuNT(♂) 發表於 2010-7-19 06:25:30

十數年前港版<包青天>歌詞:
   (林子祥) 願世間有青天, 願天天也見太陽面...

kuma_wong 發表於 2010-7-19 10:54:02

結果有冇比公安拉?

yurivikyi 發表於 2010-7-20 20:58:18

遗民泪尽匪尘里    南望国军又一年

lesliechanxp 發表於 2010-7-21 21:49:13

十數年前港版歌詞:
   (林子祥) 願世間有青天, 願天天也見太陽面...
TsuNT(♂) 發表於 2010-7-19 06:25 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

咁都諗得出,你可以去幫「頭條新聞」嘅片段配樂;P

TsuNT(♂) 發表於 2010-7-21 22:58:41

咁都諗得出,你可以去幫「頭條新聞」嘅片段配樂
lesliechanxp 發表於 2010-7-21 21:49 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
願世間有青天, 願天天也見太陽面, 熱紅我心, 曬黑我臉... (TW版 + 粵譯版 電視<包青天> ,林子祥 唱:)

青天白日滿地紅
------
咁啱嘅, 唔通 歌詞係 特登 嵌入咗 呢幾個詞

TsuNT(♂) 發表於 2010-7-21 23:02:13

不過講開又講,某文討論過, "包青天 \ X青天"之類, 仍屬"人治", 應該捨棄該念,
   因為 "人治"隨意性太大, 一個"青天"嘅後面, 好有可能有一百個"黑天"

vincent10 發表於 2010-7-21 23:07:51

不過講開又講,某文討論過, "包青天 \ X青天"之類, 仍屬"人治", 應該捨棄該念,
   因為 "人治"隨意性太大 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-7-21 23:02 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

特別系民智未開嘅封建社會   啲人好多時就會將願望寄託喺青天大老爺 身上

而非建立 完整嘅法制

TsuNT(♂) 發表於 2010-7-21 23:41:03

特別系民智未開嘅封建社會   啲人好多時就會將願望寄託喺青天大老爺 身上
    而非建立 完整嘅...
vincent10 發表於 2010-7-21 23:07
------
第一封建 世襲皇權時代,
   所有知識分子(包括 老子\墨子 之類嘅 乜子物子)都推波助瀾 叫曬D人擁護皇權,
      而當時嘅教育, 唔識呢D知識(天子最大\君要臣死臣不得不死..), 唔擁護呢D 就會考試唔及格, 就做唔倒官, (升官發財, 衣錦還鄉,光宗耀祖 應係當時多數人嘅理想),
      從而一代接一代, 都係皇民身份, 心中冇'個人'位置,衹有皇上位置,

------
現時大陸屬於 第三封建 一黨磚政 時代
   體系內知識分子(包括 ...)亦都推波助瀾 叫曬D人擁護 (名義上嘅)共產
      而現時嘅教育, 唔識呢D 一黨知識(包括修改\修飾之後嘅黨史) , 唔擁護呢D 就會考試唔及格(好似以前"英語專科" 都必有"中國革命史"呢一門課,唔知依家點樣) , 就做唔倒官, (體系內嘅待遇 係體系外嘅人 無辦法比嘅),
      從而一代接一代, 都係 黨民身份, 心中冇'個人'位置,衹有 黨國 位置,

電視放D 清宮劇\宮廷劇 之類, 應該都會使觀眾 潛移默化咁樣 繼續接受 皇權統治, 並且認為"理所當然"

//注: 某文講, 第一封建 = 東方式個人世襲封建, 第二封建 = 西方式個人世襲封建, 第三封建 = (一黨磚制)黨內世襲封建

/////// 另: ///////
現時時代, 我都未認為係 "(總體上)民智已開",
    因為覺得共黨仍然繼續 信守\執行 從古至今嘅'愚民政策", 使得民眾仍然會不斷墮入 各式各樣嘅陷阱,
      本人斷估, 想 '(總體上)民智已開' 100年內基本冇可能,

TsuNT(♂) 發表於 2010-7-21 23:47:48

話時話, "中華民國"嘅國旗, 與"國泯黨"嘅黨旗, 區別點樣 ? (懶得去查)

仲係與當年"一黨磚政時代" 嘅 國旗特色?
    現時都算係"半泯主", 開放黨禁亦都已經30+年羅掛, (//注:呢個數字待查)
    現時嘅"中華民國(半泯主)" 與 初建嘅"中華民國(一黨磚政)" 似乎性質都變化太大, 似乎應該更換國旗 更為合理D,

使君子 發表於 2010-7-22 00:16:56

青天旗好晏先出噶,原先系五色旗,北洋政府(同南京民国政府两回事)一路坚持用五色旗,直到张学良「易帜」为止。

使君子 發表於 2010-7-22 00:18:51

蓝营人士在台湾岛内不过被视作捞人而已。。。

TsuNT(♂) 發表於 2010-7-22 00:25:38

講到"人治"
本人覺得,人類歷史(不含遠古時代,因為已不可查),可以分為以下幾個階段

人治(封建\君主制\磚制) -- 法治(民主制) -- 民治(無政府制) -- 機治(智能機器統治人類時代,相當於[電影]Matrix之類)..

而現時大陸果D, 本人認為仍屬於"人治", 而唔係"法治",
   因為該法係掌握政權嘅少數人制定嘅, 代表嘅係摣Fit人嘅意見, 民眾並不能表達意見, "人大"果D, 門面工夫姐, 如果上高要出台一個"所有人必須講外星話"呢個法, 應該都會見到大把正面支持意見, 民眾即使有意見亦都唔能夠阻止該法出台並生效,
   現時大陸果D法, 本人認為與 古時封建果D"刑律"之類,性質相似, 都係"治民"嘅,

而目前西人社會,聲稱係"法治\民主制", 本人認為僅屬於 70%嘅"法治\民主制",代議制性質, 而 100%嘅"法治\民主制" 應該係 "中等偏小 至重大事項上,全民投票,(利用科技手段實現, 即時顯現結果)"

而"機治", 本人認同" 遙遠嘅將來, 智能機器將 肯定 取代\統治 人類" 呢種講法,

vincent10 發表於 2010-7-22 20:16:33

蓝营人士在台湾岛内不过被视作捞人而已。。。
使君子 發表於 2010-7-22 00:18 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

被視作 撈 又如何    若人格高低   並非用能力 修行 素質嚟劃分

而用地域 社會群體嚟 一概而論

與文革嘅 地富反壞右無良資本家 吸血嘅地主ED方法嚟劃分人同出身成份有何異啊

vincent10 發表於 2010-7-22 20:26:07

回覆 12# TsuNT(♂)

我覺得 未必要矯枉過正嘅囖

藍(自由) 白(平等)紅(博愛)

亦系 中華民國 建立嘅初衷

TsuNT(♂) 發表於 2010-7-22 21:24:12

我覺得 未必要矯枉過正嘅囖   藍(自由) 白(平等)紅(博愛)亦系 中華 ...
vincent10 發表於 2010-7-22 20:26
----
對於未知"中華民國"(開放黨禁)歷史嘅人, 可能第一印象 會將"中華民國" 與 "國泯黨" 直接劃上等號
若仍要保持 國旗原意("藍(自由) 白(平等)紅(博愛)"), 可仍以該三色為主, 重新設計,
   不過 由國旗而第一聯想到 唯一黨---國泯黨(可能係'在野黨'), 可能會誤導人,

vincent10 發表於 2010-7-22 21:58:43

回覆 18# TsuNT(♂)

青天白日满地紅   早已深入民心現為 free china嘅 象徵

再改的話   覺得小小畫蛇添足   

況且一個國家是否差與好   內涵更為重要! (唔會單單睇支旗)

SO 我覺得E+階段實在不宜太大變動~

Hughmai 發表於 2010-7-22 22:46:12

總覺得呢面青天白日滿地紅旗比五星紅旗好睇,所代表噶意思亦相差甚遠。
頁: [1] 2
查看完整版本: 忠貞女身穿中華民國國旗闖世博拍照