柳寻风 發表於 2010-6-30 16:05:02

合法地、有效地.入来

各位,近排,某个意图挤占粤语空间嘅行为哒着多好粤人把火,令到越来越多粤人觉醒起来,意识到自己个权利空间畀人意图侵入,粤人纷纷响各个言论阵地表示要坚守自己嘅权利。

But

有无用?

几有用?

要点做至有用?

聚居啦

一种语言嘅保存,佢需要嘅系语言嘅生态,只要呢个语言生态存在,呢种语言可以保存,反之,则会好快玩完。故此,本人响呢度同大家讲,保护语言合法同有效嘅手段,就系聚居,效法china town、效法客家围村嘅成功经验,聚居啦,响不同地方,建立聚居点。唔好斋噏喇,斋噏有咩用,行动最实际。

外外星人 發表於 2010-6-30 16:23:55

我哋本來就聚居,係畀人拆散咗,兼且自己人唔爭氣,租晒啲屋、賣晒啲地畀人,調轉頭幫人打工、幫人挽鞋...

langan 發表於 2010-6-30 18:01:32

我有谂过啊,最好粤人夹钱开间房地产公司,买块地,然后起楼,之后分比有夹钱嘅粤人住。。。。跟住扩大影响,系小区开全粤语幼儿园,搞粤语、粤剧培训班,岭南文化培训班咁。。。

你地话几好。。。可惜啊,得个谂字

外外星人 發表於 2010-6-30 18:11:53

淨係開間幼稚園都未諗得掂,莫講話搞間房地產公司啦!:L
查實,廣州城中村本來就係一個好好嘅聚居處,點知,畀人搞到而家噉...

langan 發表於 2010-6-30 18:19:28

幼稚園有民辦嘎嘛,搞房地產的確系個問題,不過如果有人系正苦做嘢就好好多咯。。

關於城中村,比較安慰嘅系大部份村都系原地回遷,咁就好好多

另外,最好廣州人自覺聚居,唔好貪新區環境好,搬埋去住,例如番禺區咩雅居樂果D,基本都系廣州新移民。

外外星人 發表於 2010-6-30 18:54:32

廣州人唔使講都係「自覺」聚居,貪佢同聲同氣吖嘛!之但係,若果我哋一味節育,甚至唔結婚、唔生仔,遲早都係變咗印地安人嘅保留區,買少見少...

幼稚園好似都要跟足乜鬼條例,亦要胡普教學嘅,就算你兜開呢條「例」,啲家長未必肯過你,佢哋會「自覺」畀啲仔女自細受胡普洗腦...

故此,呢個時候男人就好緊要,要時時對啲子侄講,若果你唔識講粵語,就唔係我哋姓乜(自己代入啦:陳李張黃何,史廖林白蔡...)嘅人,唔好喺我面前胡言亂語!:(女人(查實男人都應該噉做)就要教啲細路識多啲粵語嘅俗語,等佢哋覺得粵語好潮、好IN,妳自己唔識咁多粵語俗語?噉咪而家學多啲囉!粵語教育至好梗係粵語歌啦!首推許冠傑唱嘅、黎彼得填詞嘅,之咪係呢啲歌大人細路都鍾意聽,好粵語化嘅,包你聽出耳油囉!:lol未聞有細路唔啱聽嘅。:victory:聽歌要喺胎教嗰陣就要做,由細到大噉畀佢聽,唔憂佢第日反骨...

langan 發表於 2010-6-30 19:01:42

真激气,头先同个廣州本土嘅同事话,要教你一岁嘅仔讲粤语哦,然后佢居然问點解。。。鬱悶啊

真系好想改變下廣州D白癡家長,成日慌死自己嘅仔女唔識講胡普咁。。!!!

TsuNT(♂) 發表於 2010-6-30 19:02:03

我覺得"聚居 "作用唔大,(雖然可以較齊心)
   更加唔使講,"聚居"涉及太多現實因素,不太現實(房產證\戶口\仔女讀書分校\財產\夫妻上班遠近\交通費\探親坊友嘅方便..)
   靠正府幫手...食S啦, 人地要正績嚟升棺發財,你阻住人地發達, 你畀佢啊, 反正佢又唔使睇你面色,
...所以,我持悲觀態度, "局域網"上仲可以揮下

外外星人 發表於 2010-6-30 19:19:10

真激气,头先同个廣州本土嘅同事话,要教你一岁嘅仔讲粤语哦,然后佢居然问點解。。。鬱悶啊

真系好想改變 ...
langan 發表於 2010-6-30 19:01 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

故此——
    今日你講咗未呀?
粵語救亡 ,從我做起

幫人教仔係好難嘅,:L 做好自己,慢慢噉影響人哋,至少,喺自己嘅家族內,唔畀佢出反骨仔就係,噉你就做咗唔少嘢啦!喺今時今日噉嘅時勢

柳寻风 發表於 2010-6-30 19:26:15

我覺得"聚居 "作用唔大,(雖然可以較齊心)
   更加唔使講,"聚居"涉及太多現實因素,不太現實(房產證\戶口\仔 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-6-30 19:02 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

一個地方,可以有好多個聚居點。方便粵人各種需要。

TsuNT(♂) 發表於 2010-6-30 19:30:06

原句有誤,改成:
認同粵語嘅人 群埋 認同粵語嘅人 ,都OK,            (唔需要唯一認同粵語,亦都可以同時認同鷹語等其他語言)

唔系唔可以 群 第D友, 之不過 人地 好可能唔系與你同路嘅, 果D朋友未必長久嘅
    (注:"[粵語] 群"=多D來往)

外外星人 發表於 2010-6-30 19:43:58

D廣州(粵語)友, 多D 群D廣州(粵語)友 ,都OK,
   唔系唔可以 群D 第D友, 之不過 人地唔系與你同路嘅, 果D朋 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-6-30 19:30 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

群邊啲人都冇所謂,做生意、搵食啫!之要知邊啲係圍內、邊啲係圍外就得。

TsuNT(♂) 發表於 2010-6-30 19:50:08

根治辦法都系 癲復 XX ,成立類似於XX咁樣嘅 XX, 實行類似於XX 嘅 制X
   咁樣先至係治本, 而唔係治標----一打你就散,

---- 不過基本不可能, 下代嘅下一代都無可能,唯有聽乞米

外外星人 發表於 2010-6-30 19:55:06

若果有猶太人兩千年噉嘅屈辱史,又畀希特拉殺到雞毛鴨血嘅話,噉就得:L

TsuNT(♂) 發表於 2010-6-30 20:00:50

希特啦 都仲未做得咁絕, 起碼都正大光明咁樣講:我就係要鏟平你,(咁樣人地都識得避啦)
依家? 依家人地仲一面簽咗聯合國乜乜公約, 一邊講乜乜77,
   你咬佢? 上到聯合國都咬唔倒播, 人地白紙黑字都系 寫緊 果D嘢個播,
真系吹9脹,

华广 發表於 2010-6-30 20:01:49

聚居到最后就系俾敌人围住。
我最惊嘅系我哋粤人越团结XX就会打压得越厉害!

外外星人 發表於 2010-6-30 20:06:15

做嘢啦!講多無謂。將你嘅睇法話畀你嘅親人知,話畀同你啱嘴型嘅朋友知...

外外星人 發表於 2010-6-30 20:08:35

講到證據囉喎,呢度唔少啫!
http://bbs.cantonese.asia/thread-24032-1-2.html

TsuNT(♂) 發表於 2010-6-30 20:09:36

你聚居又點啊, 想打散你嘅話 分分鍾都可以 搵倒藉口: 開路\建設XX \CBD \還路於泯 \還綠於泯 \ XX不合格判成違章建築,
   你個聚居地起咗十年八年又點啊,照鏟平你嘅, 你 自 林火 啦

你有乜依喐,人哋話你 99 % 系 short嘅,

你嗌得聲大,斤唔住喇, 佢又讓你一步,仲有口講系"順應泯意" , 羅足曬D彩播,佢有道理播,
      最多咪 臨時性咁樣 撤咗 幾只替死鬼,再之後呢,又班齊人馬 卷土重來,
好鬼煩

外外星人 發表於 2010-6-30 20:19:07

故此,聚居唔係狗路?:P聚居必先聚心,唔齊心,講乜實都假:L
頁: [1] 2
查看完整版本: 合法地、有效地.入来