ikit 發表於 2006-5-4 04:38:19

[灌水]而家D盜版碟大多數都係國語配音

好少買得到粵語的電視片,d盜版工作人員又係---vcd雙語嘅,佢又只壓單聲道!

细路 發表於 2006-5-4 09:42:26

Re:[灌水]而家D盜版碟大多數都係國語配音

有咩办法吖?讲普通话噶人肯定多之又多喇,除左广府之外又有几多人识白话啊?有都系似我甘对粤语有兴趣咋。做d版呢个野噶人都要搵食啊嘛,专登做粤语版唔通等死? em15:

ikit 發表於 2006-5-5 02:52:57

至少整雙聲道阿嘛~最重要係要聼原音,配音都冇d真實感情嘅~!就算重慶拍電視我都聼重慶話唔聼配音國語~韓片日片都一樣~~

唔知廣東果邊係咪比較容易買到粵語碟?

Anl 發表於 2006-5-6 05:04:07

廣州嘅國產版vcd/dvd都係國語爲主。尤其新片,基本係祇有國語冇粵語。英文片就有雙聲道。眞係唔知爲乜,中國就係要打壓方言。

细路 發表於 2006-5-8 21:12:54

anl在2006-5-5 21:04:07說道:廣州嘅國產版vcd/dvd都係國語爲主。尤其新片,基本係祇有國語冇粵語。英文片就有雙聲道。眞係唔知爲乜,中國就係要打壓方言。
真心话讲,粤语真系好难明,同普通话出入太多,所以列宣传就变成打击左

南粤高凉仔 發表於 2006-5-17 04:01:56

粤语系政府的重点打击对象,打击的力度只会越来越强, 绝没放松卑我地喘啖气的可能.

highyun 發表於 2006-5-17 05:24:20

今日睇过《公务员守则》,其中有一条系:“说规范语言,说普通话”,无言。。。。

ikit 發表於 2006-5-18 04:17:13

而家d世道,哎~~~
最近睇咗周星馳和万梓良的他來自江湖~
好好睇~!
頁: [1]
查看完整版本: [灌水]而家D盜版碟大多數都係國語配音