Ultra 發表於 2010-6-20 21:19:24

[下載]繁體Office2010中的粵語拼音輸入法

此安裝包包括「香港粵語拼音2010」,「新速成2010」,「新倉頡2010」以及「新註音2010」等4種輸入法。原程序需要安裝Office2010才可以運行,已經解除限制,支持32位的Windows XP/2003/Vista/7。此安裝包適用于已經擁有「正版Microsoft Office 2010繁體中文版」但希望衹安裝新版輸入法的用戶,其他用戶請勿下載!

安裝方法:
繁體中文系統的用戶運行「IME32.msi」即可,簡體中文系統的用戶需要再做以下設置。
在系統的語言欄上點鼠標右鍵,然後在彈出窗口中點「設置」,之後會彈出「文字服務和輸入語言」的窗口。點「添加」,會彈出的「添加輸入語言」的窗口。在「輸入語言」的下來菜單中選擇「中文(臺灣)」,在「鍵盤布局/輸入法」中選擇「Chinese(Traditional) - Hong Kong Cantonese 2010」,最後點兩次確定即可。用同樣的方法可以添加其他3種輸入法。

安裝包大小:121MB

介紹

2010版可以跟2007版並存

2010版嘅字符集跟2007版一樣,支持EXT-A,EXT-B,但估計數量比「輕鬆粵拼輸入法」要少。

2010版貌似冇新增乜功能,多咗一個無法修改嘅選項。兼容性同使用體驗大家有時間可以自己試試。雖然官方冇講,可能Windows2000都支持,M$嘅輸入法最大嘅優勢就係兼容性好。

2010版喺簡體中文系統嘅安裝方法同2007版

下载地址:
**** Hidden Message *****

馬萬千 發表於 2010-6-20 21:32:12

攞個頭彩先。

takky_lee 發表於 2010-6-21 01:03:42

wa support 1!~~~~~~~~~~~~thx

flag 發表於 2010-6-21 01:26:21

DOWNload

junking 發表於 2010-6-21 01:48:38

同jyutjyu有咩唔同啊

thhui 發表於 2010-6-21 21:33:04

微軟的廣東拼音輸入法是源於粵拼jyutping,應該無什分別。
不過那麼巨型的輸入法就不是那麼喜愛了.

現在正在學ubuntu,裡面的ibus 輸入法都可以用廣東拼音,
大家有沒有興趣改良版的廣拼及倉頡,我可以分享出來!

成日笑 發表於 2010-6-25 16:18:22

咁cue大嘅輸入法!

fish58 發表於 2010-6-25 22:42:26

好想学会打广东话的噢。

高涼那海 發表於 2010-6-26 01:06:36

各种途经都可以打广东话嘅。关键係先学识「粤语文体」

滙賢恭會 發表於 2010-6-26 10:48:00

多謝分享:loveliness:
睇吓個版本改進幾多先:$:loveliness:

waterlo 發表於 2010-6-26 11:35:19

我都想裝,不過唔啱我電腦用...

xiss 發表於 2010-6-26 14:21:21

喺內地都係用簡體中文office嘅,可唔可以用呢個輸入法?

怡女 發表於 2010-6-26 19:16:38

多谢分享···

蟲子 發表於 2010-6-26 21:22:32

睇怕同07版一樣咁唔好使。

fokting 發表於 2010-6-26 23:12:42

借問聲,好唔好使嘅?

dert112233 發表於 2010-6-28 08:50:12

还是五笔好使啲

andykiller 發表於 2010-6-29 15:09:31

睇吓個版本改進幾多先

lesliechanxp 發表於 2010-6-29 23:57:26

呢個版本應該有改進啩

kenneth1028 發表於 2010-6-30 08:34:51

回覆 1# Ultra

我好需要呢樣野

melop 發表於 2010-6-30 11:10:40

今日剛剛裝好2010 英文版。。。唔知可唔可以用呢。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: [下載]繁體Office2010中的粵語拼音輸入法