dert112233 發表於 2010-6-9 17:13:30

建议论坛增加简体模式可供切换

我觉得论坛之所以人气不高跟论坛是繁体字的有很大关系,大多数大陆网友都不习惯看繁体字,因为繁体字的确有点伤眼睛。版主不妨考虑考虑增加简体模式。

dert112233 發表於 2010-6-10 17:30:11

管理员怎么不回复我

xiss 發表於 2010-6-10 20:24:14

本论坛面向全球华人(例如港澳,英美加等海外粤语华侨),鉴于现阶段全球华人仍以繁体字作为汉字正统,于全球华人范围上看,繁体字更具有通用性,且考虑到内地亦有不少网友看得懂繁体字,故论坛选择繁体字作为第一用字.

至于简繁切换模式,恐会增加论坛维护成本,且技术上未必可行.

当然,你的意见很宝贵,相信论坛管理层会考虑的,请耐心等候

在此期间,还请适应和学习繁体字....

嶺南散人 發表於 2010-6-10 21:03:35

伱有無相關箇調查數據先 勿好淨係 覺得

highyun 發表於 2010-6-10 21:07:59

多謝樓主對討論區嘅熱心。
不過一來本討論區程式唔支持正/ 簡體字設換,二來絕大部分華人都睇得明正體字,而且網友發帖可以根據自己需要用任何一種字體、語言,並冇任何限制。估計因爲討論區顯示體字而唔嚟本討論區嘅人,少之又少,若真係因爲討厭正體字而唔嚟呢度嘅人,亦唔值得我哋挽留。
所以,冇必要多此一舉。最後,希望你繼續支持我哋。

嶺南散人 發表於 2010-6-10 21:31:50

若真係因爲討厭正體字而唔嚟呢度嘅人,亦唔值得我哋挽留。
highyun 發表於 2010-6-10 21:07 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

講得好

利 我所欲也 義 亦我所欲也 二者不可得兼 舍利而取義者也

不過還有尚待改進之處 就係應當盡快去除版面一切西洋蠻夷英格虜文字

TsuNT(♂) 發表於 2010-6-11 06:21:56

IE \ Chrome 等瀏覽器,應該有"簡繁體 轉換"開關, (亦都有 "南極星"之類 簡繁體轉換外掛平臺)

對於"絕大部分華人都睇得明正體字"此句,
本人斷估,(華人內) 除大陸人外,就"絕大部分 都睇得明正體字",(仲有: 嶺南部分人,部分上年紀嘅大陸人,部分大陸內有一定學識或興趣嘅人)
         (華人內)陸人 內頭,就"絕大部分 都睇唔明正體字",而需要使用"IE--簡繁體轉換"等工具,

舉某D領導人嘅例子,並不代表"大部分大陸人",因為領導人,學識上(包括古文),始終都有番咁上下嘅, (暫不理其管治能力 及意識形態 及 思維方式 及性格性情 等)

TsuNT(♂) 發表於 2010-6-11 06:50:18

本人建議"保留繁體字為主"
因為,有某D字, 僅系 粵語專用(其中,有D字連廣州都基本5用,而僅HK使用),(其中,亦包括少部分古字)
    中原地區(未了解粵語情況下) 一樣都系睇唔明
如果要將就 中原地區人士,簡體字+部分繁體HK字, 咁樣好容易"唔湯唔水",搞得個"四不象"出嚟, 曬氣啦,
本人覺得,如果非正式使用,則簡繁體皆可,若正式文字,還是正體(繁體)字為佳,
頁: [1]
查看完整版本: 建议论坛增加简体模式可供切换