钟双羽 發表於 2010-5-26 21:49:01

wikipedia講:粵語點解輸左比普通話吾能夠成為國語

原文網址系:http://en.wikipedia.org/wiki/Cantonese_%28Yue%29

我就摘錄一D同大家分享下啦。

20世纪http://ifree.xp3.biz/wordpress/wp-content/uploads/2010/05/13420793a.jpg
1912年,清剛倒,革命人首領包括孫中山,開會,要選舉一種國家語言,代替古漢語。普通話係個時系一種北方嘅方言,係黑吉遼嘅官方語。好多人都認為呢種語言係中文嘅一種污猥形式。而粵語呢,被傳因為投票時僅系差佐一DD票,卻輸左比普通話,盡管史學家仍然爭論呢件事。

粵語媒體、粵語流行曲,同埋香港電影嘅流行,已經引起粵語係中國同其余亞洲地區嘅大范圍發展。係大陸,國家政策系推普通話。而政府無阻止人們發展粵語,亦無提供任何幫助。有時候,會有新聞傳出,細孥仔因為係學校講粵語受到懲罰。

Yue Language

20th century

In 1912, shortly after the fall of the Qing dynasty, revolutionaryleaders including Sun Yat-sen met to choose a new national language toreplace Classical Chinese. Mandarin Putonghua was then a northerndialect spoken by the Manchurian officials. Many perceived it as an『impure form』 of Chinese. Cantonese is said to have lost out by a smallmargin of the vote to Putonghua, though some historians dispute this.

The popularity of Cantonese-language media, Cantopop and the HongKong film industry, has since led to substantial exposure of Cantoneseto China and the rest of Asia. On the Mainland, the national policy isto promote Putonghua. While the government does not prevent people frompromoting local Cantonese language and culture, it also does notsupport them either. Occasionally there are news of kids gettingpunished for speaking Cantonese in schools.

--------
考究如下:

我系度琳,當時嗰場國語投票公吾公平?

如果再開一次國語投票,粵語選上嘅機會有幾大?

中國人口口聲聲講嘅國父,就系用粵語,點解國語選舉吾釆用粵語。

文中講嘅,粵語投票差左一DD輸左比普通話,究竟系輸左邊度嘅一DD?投票有D咩人?有幾人投支持同反對?

钟双羽 發表於 2010-5-26 21:55:46

我發覺以下網址想學粵語嘅人一定要睇睇,盡管我認為距無英文版定義嘅精確。
http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E7%B2%B5%E8%AA%9E

Lucciora 發表於 2010-5-27 00:13:35

現今普通話嘅前身係趙元任以北平話為基礎創造嘅「新國音」,「新國音」係冇入聲嘅,而佢所創嘅「舊國音」係有入聲嘅,普通話並唔係當時北方嘅方言,因為普通話喺當時連方言都唔係,完全人造嘅

PS:正宗北平話同現今普通話差距都好大,得閒去北京搭吓巴士,聽吓啲售票阿姨講北平話就知㗎喇

钟双羽 發表於 2010-5-27 08:47:31

回覆 3# Lucciora

如果普通話不過系一種新近的人造語,那中國人用它來代表中文,豈吾系對中國文化嘅最大侮辱?

怪不得學校中不會向學生講授普通話的起源歷史,因為它有一個不光彩的前世今生。:lol

钟双羽 發表於 2010-5-27 09:08:26

我系度琳,當時嗰場國語投票公吾公平?

如果再開一次國語投票,粵語選上嘅機會有幾大?

中國人口口聲聲講嘅國父,就系用粵語,點解國語選舉吾釆用粵語。

文中講嘅,粵語投票差左一DD輸左比普通話,究竟系輸左邊度嘅一DD?投票有D咩人?有幾人投支持同反對?

mbingkwan 發表於 2014-5-27 20:29:20

最大問題在於,北方是傳統漢地,而嶺南在先秦時代是蠻夷之地(即使是現代,廣東人同北方人仍有很大差異,更接近東南亞人),從這個角度考慮,根本不可能立南蠻鳥語粵語為國語,這是對北方正統漢人的侮辱。
頁: [1]
查看完整版本: wikipedia講:粵語點解輸左比普通話吾能夠成為國語