meallanfearghai 發表於 2010-5-14 10:17:29

粵語其實唔止六個聲調

即使單按調值分調,粵語其實都有八個聲調。但係唔係粵語嘅每一種方言都有八個聲調咁多。實際上,通常一種方言最多只會有爾八個聲調當中嘅七個(如果淨係計算會構成唔同意義嘅聲調,有啲方言更加只有六個);唯一嘅例外係陽江話,八個聲調有齊晒。
以下係爾八個聲調嘅調值:
一:55(詩)
二:51(喺廣府話入面屬於55調嘅語氣變體,但係喺陽江話入面就唔係,例如陽江話「陽江」,yøng51gong3唔可以講成yøng5gong3。)
三:15(史)
四:33(試)
五:11(時)
六:31(喺廣州-香港話裡面唔存在,但係好多鄉下話,例如南莊話、順德話同埋玉林話入面都有爾個調。一般而言,有咗31調嘅方言就唔會有11調,但係陽江話就係例外。陽江話:「原來係咁。」yin31loi31häi5gong1。)
七:13(市)
八:22(是)
如果以古典分類法為準,入聲應該被劃分出去嘅話,咁粵語嘅全部方言就一共有十三個聲調咁多。
一入:55(式)
二入:15(喺廣州-香港話裡面祇遺留咗一個「月」字嘅變讀yüt15,但係喺陽江話裡面)
三入:33(錫)
四入:11(目前淨係喺陽江話入面被發現。陽江話「發火」:fa'1fo1)
六入:22(食)
基於以上觀察所得,本人斗膽提出:無論係六聲標調法,定係九聲標調法,都已經無辦法最準確咁將粵語全部方言嘅全部聲調都標示出來。

正正 發表於 2010-5-14 20:59:05

請教樓主..1閣下說粵語舒聲調值是:一:55(詩)三:15(史)
      四:33(試)
      五:11(時)七:13(市)
      八:22(是)請問閣下所說舒聲的調值有何根據? (主要是通常見到(史)的調值是標35及(時)的調值是標21而與閣下標注的有所不同).2閣下說:二:51(喺廣府話入面屬於55調嘅語氣變體,…)
    從何得知調值是51?可否舉出話例及說明?.3閣下說粵語入聲調值是:一入:55(式)
      二入:15(月)
      三入:33(錫)
      四入:11(發)
      六入:22(食)
      請問閣下所說入聲的調值有何根據?(因為本人從未見過有人說出入二及入四的調值,
      而通常見到其他三個入聲的標注是個位數而非兩位數.)..謝謝!

meallanfearghai 發表於 2010-5-16 14:05:16

回覆 2# 正正

1。
閣下可以自己試下發第二聲,你會發現自己自覺不自覺都會從士或者合升上去工,而唔係從上升上去工。而喺誇張或者強調語氣入面,好多人都一定會從好低(有時甚至會低到亻上)升到上好高(可以高到彳合咁高)。而35係肯定冇咁高調差。
2。
閣下可以試下用直陳同強調兩種語氣講「沙灘」,就會出現sa5tan5同sa5tan51兩種結果。
3。
關於「月」:廣府話「迎月」「賞月」「追月」唔讀yëng1yüt2, søng15yüt2, dzœü5yüt2,而讀yëng1yüt15, søng15yüt15, dzœü5yüt15。
關於「發」:我目前淨係喺陽江話入面聽到爾個入聲。

正正 發表於 2010-5-17 21:04:04

有勞meallanfearghai回覆.謝謝!

正正 發表於 2010-5-17 21:13:50

meallanfearghai君..其实粵語廣話(廣州話/香港話)入声第二調和第四調並非如你所說的少, 有時間的話可看拙作:公佈《發現粵語第四調入聲》http://bbs.cantonese.asia/thread-13879-1-6.html

对一华 發表於 2010-5-21 21:03:26

分析汉语的声调,特别是有多种方言的时候,用 平上去入 为好。
用调值来分析的话,很容易陷入泥潭。

lotus7174 發表於 2010-7-5 10:49:09

粵語聲調,以平、上、去、入,陰、陽,來分

係九聲,入聲要分返〔番〕出來〔嚟/囄〕,要同第(二)尐〔啲〕方言比較。

用不同字母表示「送氣」和「不送氣」(b/p, d/t, g/k)(厾)
入聲韻尾用「不送氣」字母(b/d/g),聲調與非入聲分開(厾)
平常用純「美標拉丁」字母,聲調用附加符號(厾)

香港嘅人會做得切實(粵語九聲,一句講完)
Hôenggóng gàe yên wúi zòu dëg cìdsëd.

我細個就發現六聲:
音樂音:do <dou> 1、re <raei> 2、mi <mi> 3、sol <sou> 5(當時細個,以音樂高低來睇,唔識得有入聲)
鬼馬音:鬼<gwei> 25、馬<ma> 23(當時覺得起音係2)

我細個發明過六聲,由低至高,照音樂名:
圖<tou> 1、利<laei> 2、米<mei> 3、化<fa> 4、水<soeue> 5、拉<lai> 6(音樂繼續唱:絲<si> 7、湯<tong> 1')

言歸正傳:

超平:黃錫凌有爾個聲調,高過陰平,我從來都唔知幾時會出現。
結論:超平係陰平某尐人喺某時候講某尐字箇〔嗰〕陣嘅阿撈風(allophone)(同位異讀)。

陰平:55、53,我從來都照音樂音講55,點知有尐書講有55同53之分。
我覺得最多句尾有時下降51,不過都視為55,只係口語變化,幾乎乜嘢音喺句尾都可以下降。
但係聽廣東省電視廣播,好似係如果下一個字聲調低過佢,恁〔咁〕上一個字就會變做53。類似:
今天<gem 55 tin 55>,今日<gem 53 yed 22>,聽落好唔習慣。
結論:書話55。53係算阿撈風。

變上:黃錫凌有爾個聲調,不過我感覺上同陰上35一樣高低,但係佢話比較重,我覺得最多係
由原聲調(如1或2)起音,再向上,如:陳<cen 21-15>(本調–變上)。爾〔呢〕種聲調,包埋入聲變上。
網友講嘅「癦」<meg 22-35>或者「玉」<yug 22-35>,係屬於爾種。
結論:係口語至有嘅變調,唔理係唔係入聲,都係出於同一種原理,一律視為變上,唔算入聲。

陽平:21,我從來覺得係音樂音11,但係書都話係21,點知有網友重〔仲〕區分21同11。
結論:書話21。11係同一個音某尐人(包括我自己)嘅直覺感覺,連阿撈風都唔係。

同陽平、變上同等高低嘅「塞音結尾」音節:
所謂「獦」,畀我估中,真係講睏到「獦獦<goed 21 goed 21-35>」聲。
爾尐唔係正規音來架。<goed 21>係大嘴長oe(靴韻),唔係「卒<zoed 55>」嘅細嘴短oe。
陽平冇入聲架,而且<goed 35>係變上調。重有「嗗<gud 35>(一)聲吞咗佢」(厾)。
不過「獦」其實係「獦獠<god 33 liu 21>」(厾)個「獦」。

爾種聲調亦都會出現喺「噁<oeg 21>氣」(打呃)箇度。
請問「噁<oeg 21>氣」普通話係唔係叫做「打呃」,「打思益」叫做「打嗝」啊?

結論:爾種詞,係陽平搭變上,同其他方言嘅入聲冇關,所以唔算入聲,當「非入聲」標,如果變上用陰上調標:
網友話個胃「嗝嗝聲」(gôegóesâeng)、隻豬睏到「獦獦聲」(gôedgóedsâeng)(大嘴長oe);
「靴靴聲」(hôehóesâeng)(過得好快、好嘈)、「啦啦聲」(lâlásâeng)(唔係聲音來架,係好快恁解)。

嶺南散人 發表於 2010-7-6 00:46:55

粵語亙係勿止六箇聲調喇 四邑寧開話就有十三箇聲調

lotus7174 發表於 2010-8-5 16:40:47

請問十三個聲調是哪十三個?

傳統分法為:平(^)、上(´)、去(`)、入(¨),各分陰( )陽(_)。各方言幾乎都如是。

在廣州話裡(注意:各方言不同):
一、陰聲比陽聲高;
二、平聲、去聲皆水平,上聲為上升,入聲無升降;
三、三種入聲,其調值剛好和三種非入聲一樣,導致有些人把它歸入其他三聲調;
四、常用序號,先數陰聲,再數陽聲,再數入聲。平常最好不要用序號來稱呼。

現在用附加符號,表示聲調(參考文章:厾)。

陰平55 (53)
sol
陰上35

陰去33
mi
陽平21 (11)
do
陽上13

陽去22
re
陰入55
sol
中入33
mi
陽入22
re

^
´
`
^
´
`
¨
`(*)
¨

絲sî史sí試sì時sî市sí事sì色sïg錫sàeg食sìg
夫fû虎fú
富fù扶fû婦fú付fù
福füg
霍fòg復füg

分fên
粉fén
訓fèn
墳fên
奮fén
份fèn
忽fëd
發fàd
佛fëd

Hôeng港
góng

gàe

yên

wúi

zòu

dëg

cìd實。
sëd.

(*)符號不足,故與陰去共用。

以圈聲來說,它的位置,是從左下角,順時針分向算。
韋氏拼音,在拉丁字母四角標注不完整圓圈,置左者開口向右,置右者開口向左,
圓圈下方劃線表示陽聲。

以音樂調值,是1, 2, 3, 5 (do, re, mi, sol)的音,用這幾個來套平、上、去、入。

陰上35

´○

○`3
陰去33
mi

史sí
虎fú
粉fén

試sì
富fù
訓fèn

變上35
包括入聲
歸入陰上

食糖
稔柿
睇相
座位
麻雀
住宅各種聲調
變為陰上

陽上13

´○

`6
陽去22
re

市sí
婦fú
奮fén

事sì
負fù
份fèn

陰平55 (53)
sol1^○

¨7
陰入55
sol

絲sî
夫fû
分fên

色sïg
褔füg
忽fëd

超平55
歸入陰平

○|`(*)8
中入33
mi

玻璃

錫sàeg
霍fòg
發fàd

陽平21 (11)
do
^○

¨9
陽入22
re

時sî
扶fû
墳fên

食sïg
復füg
佛fëd

(*)符號不足,故與陰去共用。

嶺南散人 發表於 2010-8-6 22:42:40

請問十三個聲調是哪十三個?

傳統分法為:平(^)、上(´)、去(`)、入(¨),各分陰( )陽(_)。各方言幾乎都如 ...
lotus7174 發表於 2010-8-5 16:40 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

12    3   5 11 15 21 32 33 35 55 215 325
伯 白 百 北 時 薯 市 是 試 詩 屎 柿   豎

lotus7174 發表於 2010-8-17 10:10:51

字例
調值 猜測調名猜測調標
廣州話聲調

伯 1 中陰入,口語變陽平 ^(借陽平)
口語變陽平
陳伯個妹妹睏到獦獦聲

白 2 陽入 ¨陽入

百 3 中陰入 `(借陰去)中陰入

北 5 上陰入 ¨
上陰入

時 11 陽平
^陽平

薯 15 陽平,口語變上
^~(後置蟲仔)陽平,口語變上
蕃薯、薯條、食糖
fânsûe~, sûetîu~, sïg tông~

市 21 陽上 ´
陽上

是 32 陽去 `陽去

試 33 陰去 `
陰去

詩 35 陰平 ^陰平

屎 55 陰上 ´陰上

柿 215 陽上,口語變上
´~(後置蟲仔)陽上,口語變上
稔柿
nêmcí~

豎 325 陽去,口語變上 `~(後置蟲仔)陽去,口語變上
睇相(陰去)、座位(陽去)
téi sòeng~, zòwèi~

lotus7174 發表於 2010-9-13 21:50:36

陽調底線法,它的依據是這裡的照片:
http://bbs.cantonese.asia/thread-11719-1-1.html

lotus7174 發表於 2011-7-3 18:21:47

回覆 11# lotus7174

先前用斜體字表示「變上」,但是由於不利於書寫,
而且英語(或一些歐洲語言)以斜體字為「書名號」(手寫或打字方式是底線),
所以,以後置「蟲仔」(tilde)(音近挑地)為「變上」。

注意:未加蟲仔之前,如果音節之間有隔音符號('),噉呢個隔音符號要保留。

書名號:(但見厾,找「冊名」)

多謝!
頁: [1]
查看完整版本: 粵語其實唔止六個聲調