xiss 發表於 2010-4-8 13:05:05

中國內地原來有咁多無恥嘅小人

《一寸河山一寸血》,臺灣人拍嘅正面描述當時國民黨抗戰嘅紀錄片,即係鳳凰衛視嘅《喋血會戰》

內地居然到處遭封殺,內地糞青居然喺道恥笑呢部片,恥笑國軍

反觀你,抗戰嗰時你除咗「三分抗日 七分發展」之外,飛去延安打麻雀,圖自保之外,你做過啲么?

抗戰期間,你擅自撩起內鬥,又做咗啲么嘢?
1940年10月,CCP新四军发动黄桥战役袭击苏北韩德勤部队,韩德勤部89军全军覆没。1941年1月4日至12日,CCP部队新四军9000余人经安徽泾县茂林地区时,遭事先埋伏的国民政府军7个师8万余人袭击,除2000余人突围成功,多数战亡。该次事变称为「皖南事变」。

抗戰之後,你篡改歷史,將喺延安打麻雀、對日軍軍力傷害微乎其微嘅「遊擊隊」描述成英雄;將真係保家衛國攞條命去搏嘅國軍士兵描述成一支「無能軍隊」

今日,一大群鐵血網上嘅憤青在此繼續對國民黨含血噴人,居然重大言不慚地對片中年邁嘅國軍士兵戲謔為「臨時演員」

難怪世人咁憎內地人:
一群厚顏無恥嘅人!!

小薏 發表於 2010-4-8 13:41:50

好感激各位网友来粤协发表个人见解同伟论,不过也请各位热心之余也要顾及当前嘅语言环境,注意一下表述自己思想嘅方式,任何出位或露骨言论、直接指名道姓、或触及当前正拳来源以及怀疑其合法性嘅言论,响任何地方都系被禁止的。何况管理员早有规定,本版不欢迎讨论政治问题,故此,请各位网友体谅论坛嘅难处,自觉回避敏感内容。谢谢。

请楼主根据本讨论区相关嘅规定,自行删改敏感内容。

mark 發表於 2010-4-8 16:23:10

真相必会大白于天下!

vincent10 發表於 2010-4-8 21:03:01

抗戰期間,你擅自撩起內鬥,又做咗啲么嘢

乜你今次觀點咁特別

咁你對1945~~1949嘅赤色集團有冇新睇法啊

xiss 發表於 2010-4-8 23:21:04

抗戰期間,你擅自撩起內鬥,又做咗啲么嘢

乜你今次觀點咁特別

咁你對1945~~1949嘅赤色集團有冇新睇法啊 ...
vincent10 發表於 2010-4-8 21:03 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
佢一直想保住自己權位,見政協談判「各省立憲」「各省自治」不成,佢做唔到自己嘅土皇帝,佢就狂妄到竟想竊取政權!!
徹頭徹尾嘅一個野心家。

論心計、論小人,KMT、當時嘅民主各派,冇人比得過佢~~

vincent10 發表於 2010-4-9 20:09:27

回覆 5# xiss

4年內戰祗有一個大贏家!

xiss 發表於 2010-4-9 21:04:18

回覆xiss

4年內戰祗有一個大贏家!
vincent10 發表於 2010-4-9 20:09 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
我知,而且重贏得好冇品添~~
頁: [1]
查看完整版本: 中國內地原來有咁多無恥嘅小人