xiss 發表於 2010-4-5 20:15:57

【轉載】南都社評:以國際貿易戰轉移國內注意力是下下策

中國是全球化最大的受益者,因此必須盡一切可能保衛全球貿易體系。雖然予以反擊更具誘惑,但打響貿易戰對中國是最不利的情形。況且,在出口疲軟的這段時期,中國還有其他的部門支持經濟。

有時,隱忍不發比針鋒相對更需要勇氣。中美之間的對峙來得比我預想的更快。在我看來,中國最好的回應,就是將此案提交世貿組織裁決。儘管這樣解決起來會相當費時,而且對當前的局勢也並無助益,但這仍是中國所能採取的最佳對策。

下下策就是以貿易戰來轉移人們對中國內部問題的注意。如今,中國所面臨的最大挑 戰並不是經濟增長能有多快,而是如何分享經濟成長的成果。首先,高房價相當於對中產階級徵收了不公平的賦稅,在多數情況下,它只會讓有權勢者更富。經濟增 長更快一點根本無法解決這個問題。其次,在通貨膨脹時期的低利率,也相當於向儲蓄者徵稅,而受益的是那些借貸的國有企業和投機商。這又相當於主要面對中產 階級收稅。

中國向美國出口的商品,大多是由美國的大企業設計、擁有和銷售。像 iPhone、耐克運動鞋和惠普電腦就是很好的例子。大規模的關稅將削減他們的利潤,引發股市崩盤。這將導致美國經濟下滑,引起「二次探底」。由於擔心經 濟可能產生的負面效應,美國政府沒有勇氣去起訴那些製造泡沫、拖累經濟的人,它更沒有膽量去嘗試那些必然會打擊經濟的事情。

美國能做的就是向那些國內也在生產的中國產品徵收關稅。化工和金屬製品都屬於這一類。但即使這些中國產品的出口之路被完全封堵,其影響也是有限的。

中國已經不像以前那樣依賴出口了。勞動力「短缺」是中國發展過程中一個重要的轉 折點。由於勞動力過剩造成的低工資抑制了中國的消費。現在,勞動力市場正向有利於工人的方向傾斜。勞動力無限供給的局面一去不復返了。未來中國的工資上漲 可能比G D P增長更為迅速。這對於日益增長的國內需求來說是最大的喜訊。

跨國公司是中國消費市場上的大玩家,他們的利潤將越來越依賴於中國市場。這將使中國在全球經濟體系中的議價能力逐漸增強。全球股市也將越來越依賴於中國經濟的表現。

全球經濟已經企穩,並呈現出復蘇的跡象。但是還不很穩定。在全球信貸泡沫破滅 後,支持著全球經濟的美國國債市場和中國土地市場,泡沫越來越大。中國應當以攻為守。讓房地產泡沫逐漸冷卻,會讓中國經濟更不易受到像美國貿易保護主義這 樣的衝擊。最佳的政策就是儘快提高利率。

已經有大量的熱錢湧入中國,它們追逐的並非利息,而是泡沫。如果中國提高利率,熱錢可能會因擔心泡沫破裂而離開。人民幣升值的壓力反而可以減輕,而非加重。

中國房地產泡沫巨大。未來幾年,泡沫可能會蔓延到農業用地,使今後的局面更加複 雜。儘管人們普遍承認現在的確存在泡沫,但是仍沒有採取果斷的措施去應對,這說明泡沫背後的利益是多麼強大。泡沫使中國更易受到衝擊。如果與美國的貿易摩 擦持續下去,熱錢或將因擔心經濟下滑而抽離。這樣一來,崩潰真就自我實現了。中國要想在與美國的對峙中站穩腳跟,就必須抑制房地產泡沫。

與美國的貿易摩擦會成為頭條新聞,吸引決策者的注意。但是,中國面臨的主要挑戰 還在國內。如何分好經濟發展這塊「蛋糕」,對於國家的未來至關重要。許多人認為增長是萬靈藥,但我不這麼想。中國的資產泡沫更多是向中產階級徵稅,這會阻礙增長。只要中國的中產階層不斷壯大,健康成長,任何外部的挑戰都不能阻礙中國的經濟發展。中國問題的答案就在國內,而非外部衝突。

(原載昨日出版的《新世紀週刊》,作者謝國忠,系知名經濟學家,本報有刪節)

粵嚟粵掂 發表於 2010-4-6 23:00:04

祗要支那嘅國內生產總值(GDP)增長一停滯,佢嘅國內矛盾就會有如火山爆發噉劇烈發作,呢個係顯而易見嘅,所以支共當局先至要狂谷支那嘅GDP。

不過一個經濟體係冇可能永遠長時間噉保持強勁嘅增長嘅,喺資本主義世界經濟大格局下底,喺近現代,最長久嘅持續增長由美國保有,時間係1870-1929年間,前後約莫60年;而二戰後嘅日本,則係持續增長40年,由1950-1990年間。

我哋返睇現時支那嘅增長,由1980年開始,到家下經已狂漲超過30年,極權導致嘅財富分配不均、國內民眾消費力不足、計生導致嘅實際勞力供給不繼、老齡化社會保障負擔日重、政治體系僵化注定國內矛盾冇可能真正喺憲政框架內得以真正「和諧」噉解決,呢啲都規限咗支那嘅再可增長時間。

假如現時呢波金融危機冇辦法真正化解,噉最大嘅輸家就係支那,一但支那遭遇經濟蕭條,支那社會嘅崩潰最遲會喺遭遇蕭條嘅三兩年內發生,嗰陣嘅支那係最最不可預測嘅,好可能係最危險嘅。佢有可能因為內部嘅唔同張力而撕裂,各脫支新獨立國會四散喺東亞大陸上高;支那亦有可能變成當代禍水,東引侵臺日,南引侵東盟澳紐,西引侵印度,北引侵俄國,都係有機會發生嘅,講真,三戰由支那挑起嘅乘數好高。

柳寻风 發表於 2010-4-6 23:08:50

佢够唔够胆旭手呀?我好大怀疑啫。toiwan佢都未敢旭啦。

xiss 發表於 2010-4-6 23:44:23

佢够唔够胆旭手呀?我好大怀疑啫。toiwan佢都未敢旭啦。
柳寻风 發表於 2010-4-6 23:08 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
佢絕對唔敢。宜家嘅CCP,不過係一群金錢利益者嘅「分贓集團」,與其話佢哋係官,不如話佢哋係大生意人
佢哋只顧繼續分贓,繼續斂財,之餘么嘢zing goi,么嘢國家利益,甚至政黨嘅地位,一概懶得理。

佢哋只顧自己嘅荷包,只要自己嘅荷包能夠不斷進賬,佢哋麼都懶得理。但只要稍微敢損害佢哋哪怕只係一條毛咁多多嘅利益,佢哋就會同你死過!!

所以,zing goi,佢哋係唔會嘅,因為噉樣嘅話,佢哋以後就冇得荷包日日財源滾滾來嘞
挑起戰爭?更加唔會啦,佢哋唔想繼續「分贓」啊?

粵嚟粵掂 發表於 2010-4-7 18:04:00

支那,可以蔑視,但係對佢現時嘅實力係絕對唔可以低估。

支那係當今世界六大核武大國之一,支那陸軍常規軍備列裝量更加位居世界第一,錯誤研判佢嘅軍事威脅力,我哋將陷於萬劫不復。

睇支那係咪經已準備外侵,有一個好重要嘅徵兆要關注,就係軍隊持政,現時支那係文官政府,實行嘅係小圈子寡頭遴選,而一旦呢個文人官僚政府無力制衡國內嘅大漢沙文主義壓力,畀軍人過多噉涉政控國,噉支那禍水就隨時會向任何方向潑出去!

xiss 發表於 2010-4-7 18:28:31

支那,可以蔑視,但係對佢現時嘅實力係絕對唔可以低估。

支那係當今世界六大核武大國之一,支那陸軍常規軍 ...
粵嚟粵掂 發表於 2010-4-7 18:04 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif
軍人都係分贓集團之一,你放心。

軍官嘅待遇,比當年二戰日本要高得多。

粵嚟粵掂 發表於 2010-4-9 22:03:37

軍人都係分贓集團之一,你放心。

軍官嘅待遇,比當年二戰日本要高得多。 ...
xiss 發表於 2010-4-7 18:28 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

而家嘅支那,喺專制「文化」上高,同當年嘅德國日本冇乜差別。

喺公槍黨用嘅支那,支共極力鼓動嘅大漢沙文主義,入滲軍隊,尤其係入滲普遍冇乜獨立思維兼冇乜學養嘅低層兵士同中下級將領裡頭,趨勢係顯而易見。

嗰啲兵仔同低級將領,根本講唔上係咩「分贓集團」,反而所謂嘅激進少壯派呢班友就好有機會做。啲有米高將或者會同文人官僚政府狼狽為奸,不過嗰啲激進狂燥嘅窮鬼洗腦兵就未必會咁驚死,佢哋顛起上嚟,挾持啲高將行涉政控國嘅路,噉支禍就會立起!

而家畀支共文人官僚政府辣起嘅大漢沙文主義火頭,到時呢班「分贓官僚」未必有把炮kam得熄鋪火。

紮那魯剛多 發表於 2010-4-9 22:12:22

粵生,面對撈共嘅核武,我哋大粵有乜應對方案呢?

粵嚟粵掂 發表於 2010-4-9 22:39:26

粵生,面對撈共嘅核武,我哋大粵有乜應對方案呢?
紮那魯剛多 發表於 2010-4-9 22:12 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

:lol

去搵拉登,問佢借啲濃縮鈾,順便問埋佢啲土炮原子彈點搞作,跟著囉喎,唔使我講喇。:lol

至於點應付支那對粵嘅核襲囉喎,冇乜計咖。妳信耶穌嘅,就去教堂噏多啲耶穌喇,妳信菩薩嘅,就去寺廟品多啲神喇。當然,去美國扐到幾廿套愛國者返嚟,形勢就會好好多。

而家我粵都叫做係支那嘅領地,假如支那夠膽死喺佢「自己嘅」領地裡頭掟原子彈,噉我諗我粵嘅死淨種100%會鐵決粵獨!我哋去問亞拉登整出嚟嘅嗰啲土炮原子彈,就可以名正言順噉抌去北平度,然之後,爆!

就噉囉!

:lol

柳寻风 發表於 2010-4-9 22:54:04

7楼,I`m not sure I agree.
頁: [1]
查看完整版本: 【轉載】南都社評:以國際貿易戰轉移國內注意力是下下策