ping师弟 發表於 2004-10-8 06:39:19

练拳不练功,到老一场空.何谓"练功"?

练拳不练功,到老一场空.何谓"练功"?大家讨论下~

南拳蔡李佛 發表於 2004-10-8 10:02:02

Re:练拳不练功,到老一场空.何谓"练功"?

功就是锻炼自己噶机体,把自己身体的潜能挖掘出来,甘就叫练功啦.

南拳北腿孙中山 發表於 2004-10-8 17:19:00

南拳蔡李佛在2004-10-08 02:02:02说道:功就是锻炼自己噶机体,把自己身体的潜能挖掘出来,甘就叫练功啦.
同意

highyun 發表於 2004-10-9 08:35:40

斋打套路就系练拳

凤山细雄 發表於 2004-10-9 19:02:11

这个道理太显浅了吧,不用解释了吧 em4: em4: em4:

High_Hand 發表於 2004-10-10 03:07:41

我谂主要嘅练功喺练发劲挂,无劲打落人度人哋都唔伤嘅,但喺识发劲嘅人唔需要太大只!~ em6:

说山非湖 發表於 2004-10-10 03:34:51

系罗,有d师傅都平时都唔见距地练功…

ping师弟 發表於 2004-10-10 06:59:31

high_hand在2004-10-09 19:07:41说道:我谂主要嘅练功喺练发劲挂,无劲打落人度人哋都唔伤嘅,但喺识发劲嘅人唔需要太大只!~ em6:
同意~

铁丐 發表於 2004-10-10 08:41:21

说山非湖在2004-10-09 19:34:51说道:系罗,有d师傅都平时都唔见距地练功…

系罗,有d师傅都唔见距练功既,平时

徐來清風 發表於 2004-10-12 20:16:05

练功首先是锻炼健康的身体,否则未老就瓜左,瘫左,既是一场空
其次提高功力,唱歌有唱歌的功力,耕田有耕田的功力,其秘诀就是简单重复,否则你识一千首歌,最多系k歌之王。
技击的功力就是速度,反应,爆发力。
练功就是以符合生理的方法,循序渐进,简单重复,提高速度,反应,爆发力。

铁丐 發表於 2004-10-13 02:03:53

清风兄,讲d例子黎听下,比如詠春有咩功力训练呢?

徐來清風 發表於 2004-10-14 02:35:17

唔好意思,我未学过詠春,斑竹唔会赶我走呱?

姐姐仔‰ 發表於 2004-10-14 05:10:52

练拳练练下时间一耐功底米出黎囖~!

High_Hand 發表於 2004-10-15 02:26:26

徐來清風在2004-10-13 18:35:17说道:唔好意思,我未学过詠春,斑竹唔会赶我走呱?

don't worry, i won't kick anybody ass, haha~ em6:

High_Hand 發表於 2004-10-15 02:27:33

姐姐仔‰在2004-10-13 21:10:52说道:练拳练练下时间一耐功底米出黎囖~!

练拳都有分盲练同巧练架,我哋搞依個论坛就喺要揾出一d可以事半功倍嘅办法!~ em6:

姐姐仔‰ 發表於 2004-10-15 04:43:58

咁你林5林到点样先可以事半功倍啊?

ping师弟 發表於 2004-10-15 07:08:52

姐姐仔‰在2004-10-14 20:43:58说道:咁你林5林到点样先可以事半功倍啊?
练功夫应该系点点滴滴累积架,正所谓"台上一分钟,台下十年功"啊~

徐來清風 發表於 2004-10-19 18:34:47

我认为就是简单重复,一个动作重复成千上万次,就会从量变到质变,所谓拳打千遍,身法自然,要达到足够数量,就一定要简化。另外一点,就是要提高负荷,一定要在较高强度下的训练,才能在实战中发挥出更快的速度,更强的爆发力。比如说有些拳种讲究以枪为拳,追求穿透力,就以大枪做功力训练,即以长3-4米,重7斤以上白腊杆,配以5斤左右枪头,重复数百次的扎刺动作,另辅以较轻大杆练速度,可达到每分钟150次的扎刺动作,当去除负荷,徒手出拳,可达每秒7拳以上。

highyun 發表於 2004-10-20 08:03:41

冇错,练好功夫的确需要苦练,成日得个讲系绝对练唔好功夫嘅。
但系,苦练唔等于盲练。学清风兄所讲,练某一招,盲目噉练佢几千次,效果故然系有,但系有时有啲方法令到我哋唔需要练几千次都可以达到呢个效果,甚至更好嘅效果,你话噉系唔系更加好呢?事半功倍就系呢个意思

High_Hand 發表於 2004-10-20 23:11:59

噤你有无乜好提议吖?

徐来清风兄所讲嘅方法又唔错涡,我又攞枝白腊竿试下先!~ em6:
頁: [1] 2
查看完整版本: 练拳不练功,到老一场空.何谓"练功"?