外外星人 發表於 2009-8-6 22:07:48

駁南都——「粵語能否進課堂」根本就係偽命題

係人都知,粵語係我哋粵人嘅母語;係人都有阿媽生嘅。<BR><BR>一個人,出世之後,有媽媽惜、有媽媽養、有媽媽教,係應份嘅。若果,媽媽唔見咗,自己去搵返,都係應份嘅。睇怕,冇人話,要邊個準許啩?!<BR><BR>講母語、學母語,都係應份咖!唔知幾時,我哋冇咗講母語、學母語嘅機會,等同媽媽唔見咗,而家要搵返母語嚟講、攞返母語嚟學,好應份啫!使唔使等乜誰*嚟準許呀?唔使問阿貴,應份嘅!<BR><BR><BR>*乜誰,四邑話,即係,邊個噉解。<BR>

外外星人 發表於 2009-8-6 22:08:15

<DIV class=t_msgfont id=postmessage_1317572>母語<BR>維基百科,自由的百科全書<BR><BR><FONT color=blue>母語,通常被理解為「母親的語言」,亦稱第一語言,是一個人最早接觸、學習、並掌握的一種或幾種語言。母語一般是自幼即開始接觸、並持續運用到青少年或之後;並且,一個人所受的家庭或正式教育中,尤其是早期,有相當部分是通過母語傳授的。</FONT><BR><BR><BR>意義<BR><FONT color=blue>母語的運用能力對一個人進一步的學習過程至關重要,因為思考多是以母語為基礎的;因此母語在教育過程中有核心的地位</FONT>。<FONT color=red>如果母語掌握欠佳,學習別的語言也會有困難</FONT>。「母語」一詞,也會給人錯誤的印象。母語不是靠出生地或血統決定。母語也不一定是母親的語言,比如在一些父系社會,母親來自不同的語言區,而孩子通常只用當地的語言,他們只有極少數會掌握母親的語言。同樣,對於移民後代來說,「母語」不一定是母國或祖國的語言,甚至有可能是人造語言(如世界語)。一個人可以有兩種或更多種母語,因此是「雙語」或「多語」的。語言的學習先後順序,並不一定代表熟練程度。</DIV>

李四 發表於 2009-9-18 17:15:44

<h2>駁南都——「粵語能否進課堂」根本就係偽命題</h2><br><span style="font-weight: bold;"><br></span><h2><span style="font-weight: bold;">為何</span>粵語不能進課堂?</h2>

李四 發表於 2009-9-18 17:40:07

唔通袁崇煥、康有為、梁啟超讀書時,唔係用母語教學?<br>

外外星人 發表於 2010-6-5 10:29:19

有個會員黐咗去自己個blog度,唔該都冇聲,自己重認晒頭添:
2009-11-06 13:25 liguligu

....拿阿媽黎講都得?不過我撐你
http://os.blog.163.com/common/ava.s?a=1&t=179&host=hilliam-row&b=0
┌.℡兩文灬 回复 liguligu

呵呵呵!

gztony 發表於 2010-6-6 00:31:52

莫讲话入课堂,就系入学校都吴得吖!

外外星人 發表於 2010-6-6 01:16:44

駁南都——「粵語能否進課堂」根本就係偽命題為何粵語不能進課堂?
李四 發表於 2009-9-18 17:15 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

現實就係噉,你睇,6樓答咗你。
頁: [1]
查看完整版本: 駁南都——「粵語能否進課堂」根本就係偽命題