lhk 發表於 2009-5-6 07:12:23

新作《離》(改編: Pet Shop Boys: The Way It Used To Be)

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/pNtwgcH9orI&amp;hl=zh_TW&amp;fs=1"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/pNtwgcH9orI&amp;hl=zh_TW&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>

<br><br><font size="5"><b>離 </b></font>
<br><br>
<br>原曲: The Way It Used To Be (收錄於2009《Yes》大碟)
<br>原唱: Pet Shop Boys
<br>作詞: Laurence Leung
<br><br>
<br>回憶 痕跡 不褪色 有山水做證
<br>紅色 牆壁 呼喊聲 如今不再聽
<br><br>
<br>追逐英雄志,熱血不復當年痴
<br>驚惶的孩子,漆黑找尋光明處
<br><br>
<br>窗外傾盆雨,灑落的淚珠
<br>紛亂的迷思,頃刻糾纏心靈處
<br><br>
<br>沉默破損,憤懣進佔
<br>原地轉圈,不見終點
<br>盛載記憶的那段光陰不再見
<br><br>
<br>淩亂髮端,腦内作戰
<br>沉沒耳邊,心照不宣
<br>但我眷戀的那段聲音飄更遠
<br><br>
<br>淒風中,人獨舞,思緒亂
<br>獨飲千杯,不復再醒
<br>杜康解憂,重遇再生以後
<br>莫使金樽,空對晚星
<br><br>
<br>鞋踏破荒野霧已散
<br>塵俗掛牽一去不返
<br>越過遠山,奔向淨土,心灰意冷
<br><br>
<br>蝴蝶破繭,美艷再誕
<br>華麗再生天際之間
<br>害怕見到失意面孔悲聲慨嘆
<br><br>
<br>偷仙丹飛天一息之間
<br>闖千山縱使滿荊棘機關
<br>不歸返永消散天邊界限
<br><br>
<br>追逐英雄志,熱血不復當年痴
<br>驚惶的孩子,漆黑找尋光明處
<br><br>
<br>窗外傾盆雨,灑落的淚珠
<br>紛亂的迷思,頃刻糾纏心靈處
<br><br>
<br>記掛那片藍田日暖
<br>慨嘆既往黃粱夢斷
<br>渺渺世界紅日漸遠
<br>再會,不必心酸
<br><br>
<br>看流星飛遠,跌落於深淵
<br>嘆息人生苦短,思憶且斬不斷

samkong 發表於 2009-5-12 18:16:53

咁有ROCK味嘅一曲英文歌,經K少妙筆填詞,改編成為有如此吶喊色彩嘅哲理作品,好嘢,足見K少嘅填詞功底之深!

highyun 發表於 2009-5-13 00:19:16

首詞寫得好深,已經有啲專業填詞嘅感覺。不過首詞嘅已經同首歌嘅旋律唔係咁襯,如果有人改編下首歌,改得悠揚啲會襯好多。

lhk 發表於 2009-5-13 06:33:58

本身第一次聽到Pet Shop Boys嘅呢首新歌,我就好鍾意,覺得好「達明」,而且立即諗起「達明一派」80年代嘅幾首傑作。(睇過訪問,達明一派都承認受呢隊樂隊影響好大,而亦有人將達明比作香港嘅Pet Shop Boys)。<br><br>本身呢粵語改編歌,構思係想寫一個人「曾經有過美好生活回憶,但現實之中卻處身於一個充滿紅色嘅世界,好想掙脫同逃離呢個世界,奔向佢心目中嘅嗰一片淨土」,同時想營造佢回憶同現實交錯嘅亂同迷離嘅感覺(可惜後尾寫到稍有偏離)。寫嘅過程中,有時腦内詞彙貧乏,就好自然聯想到借用達明80年代嘅一啲幾有象徵色彩嘅詞,好似「偷仙丹飛天」,「人獨舞亂衣鬂」,「失意的孩子」呢啲。Highyun嘅建議都有道理,後尾寫到有少少「哀怨」同部分帶有中國古代色彩嘅詞,可能唔係太適合個beat.<br><br>加咗個試唱版:<br>

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ITlzyLnTiRs&amp;hl=zh_TW&amp;fs=1"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/ITlzyLnTiRs&amp;hl=zh_TW&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>

使君子 發表於 2009-5-13 14:45:03

pet shop boys 系90年代 dream pop领军人马,楼主识货啊!
頁: [1]
查看完整版本: 新作《離》(改編: Pet Shop Boys: The Way It Used To Be)