Kathy 發表於 2004-10-2 08:32:42

Re:[讨论]练习小念头新悟

柔中帶勁!

就算普通打出一拳都係咁...唔係硬繃繃咁出拳...

Kathy 發表於 2004-10-2 08:34:26

如果得鋪牛力, 就枉費學過武

highyun 發表於 2004-10-2 08:37:32

唔系架,好似蔡李佛嗰啲真系要打到好硬架

Kathy 發表於 2004-10-2 08:54:00

我唔清楚蔡李佛..
但無論咩好既武術都應該柔中帶勁...

如果唔係既話..出既力多過發揮既功效..根本無效益.....仲學黎做咩?

以出拳....拳出到到位先發力加速...就快..準..狠!
f= (mv-mu)/t
time 愈少...force 愈大...
簡單既物理

Kathy 發表於 2004-10-2 08:59:23

同埋每套拳法可能要求打出佢既意境...

有d要剛烈d 既......但唔代表要硬繃繃咁出拳...得鋪牛力

Kathy 發表於 2004-10-2 09:04:11

版主你唔記得我有fd 係武術既世界冠軍?
仲有我都學過中國武術...識唔少武術師傅??...

我都略知一二嫁......

High_Hand 發表於 2004-10-2 17:54:32

只手唔松就唔可以做到响短距离发劲架,所以新学嘅人做唔到响短距离打劲力出嚟!

kathy 原来你噤利害架? em6:

Kathy 發表於 2004-10-2 18:19:58

嗚嗚......身邊既人犀利唔等於我犀利.......

em20: em20: em20:

我以上講既野其實係黎"兇"highyun 的..話晒我係武術上都曾指點過佢... em2:

但係其他高手面前...我真係班門弄斧嫁咋~ 希望大家多多見諒 em3:

highyun 發表於 2004-10-2 22:09:46

kathy在2004-10-02 00:54:00说道:我唔清楚蔡李佛..
但無論咩好既武術都應該柔中帶勁...

如果唔係既話..出既力多過發揮既功效..根本無效益.....仲學黎做咩?

以出拳....拳出到到位先發力加速...就快..準..狠!
                                 ~~~~~~呢三个字系截拳道精义嚟架

f= (mv-mu)/t
通常u都系0架啦,打完人肯定停晒喺度架啦

time 愈少...force 愈大...
簡單既物理

highyun 發表於 2004-10-2 22:17:43

kathy在2004-10-02 10:19:58说道:嗚嗚......身邊既人犀利唔等於我犀利.......

我以上講既野其實係黎"兇"highyun 的..話晒我係武術上都曾指點過佢... em2:

但係其他高手面前...我真係班門弄斧嫁咋~ 希望大家多多見諒 em3:
查实呢度冇咩高手架,口水佬就有一班,口水妹都有几件。

洪拳小王子 發表於 2004-10-3 05:51:34

highyun在2004-10-02 00:37:32说道:唔系架,好似蔡李佛嗰啲真系要打到好硬架
雕下你啊,边个话蔡李佛系硬帮帮架,蔡李佛入门首先就系要求你打送只手同个膊啊.至于点解要打送个膊,吾讲.............

highyun 發表於 2004-10-3 07:21:52

但系嗰日见你打套五轮拳个死样好似打到好硬个噃

High_Hand 發表於 2004-10-3 09:18:08

距嗰日打嘅喺五轮马,五轮马喺练马步同腰姐,距都有手部动作吖,都打得好松,但喺松到一d劲都感觉唔到!~ em6:

High_Hand 發表於 2004-10-3 09:20:42

highyun在2004-10-02 14:17:43说道:kathy在2004-10-02 10:19:58说道:嗚嗚......身邊既人犀利唔等於我犀利.......

查实呢度冇咩高手架,口水佬就有一班,口水妹都有几件。

注意,你唔好唔记得咗仲有智者、artpm兄同细雄兄嗰d高手响度個播,谂清楚先好讲嘢,而且喺你认做口水佬乍,我发表嘅每一个贴都以增广自己对拳术认识为前提架,唔知其他人呢?哈哈哈! em6:

highyun 發表於 2004-10-4 07:56:24

阿high手哥,唔使咁认真,最多个高手名单加埋你落去喇。

High_Hand 發表於 2004-10-4 08:30:02

应该啦,哈哈哈,我怕你乱讲嘢得罪人乍! em6:

喂,你依家小念头点打架? em6:

artpm 發表於 2004-10-4 16:32:49

其他嘅两个系高手,我唔系.

铁丐 發表於 2004-10-4 23:00:20

比我哋高就係高手啦

我平时打小念头係打一次慢一次快,慢用黎校准动作,快练黎打人,至于发劲,未试过涡,一阵试下 em10:

SSSSSEGAAAAA 發表於 2004-10-5 05:13:18

我看书上讲,小念头,当功力去到一定是,手掌会变色架!!!系真唔系呀?

High_Hand 發表於 2004-10-5 10:10:49

梁挺话距练一摊三伏嗰阵自己只手掌咪会变色罗,不过我唔喺好信,自己都无噤嘅反应,有无人有吖? em6:

点解噤少人讲自己点样练小念头嘅?唔会喺本秘传心法挂?每人嘅感受都唔同,应该有好多同嘅理论嗰播!! em6:
頁: [1] 2
查看完整版本: [讨论]练习小念头新悟