李福荣 發表於 2004-10-1 02:39:34

如果与学过硬功D人较量较量?

我有个同学,捞头,好串,经常欺负我们这些小身材的任务,我好想同距较量过,但我未摸清楚距个底,我净知距手脚都硬得离谱(好似钢造甘),有咩办法唔伤到距,又要距服我,等距惊下都好。

南拳蔡李佛 發表於 2004-10-1 02:49:26

Re:如果与学过硬功D人较量较量?

蔡李佛3宝"挂,捎,插"距

洪拳小王子 發表於 2004-10-1 02:57:23

你响距面前晒套拳比距看下咯.:)

ping师弟 發表於 2004-10-1 06:38:54

李福荣在2004-09-30 18:39:34说道:我有个同学,捞头,好串,经常欺负我们这些小身材的任务,我好想同距较量过,但我未摸清楚距个底,我净知距手脚都硬得离谱(好似钢造甘),有咩办法唔伤到距,又要距服我,等距惊下都好。
响距面前心口碎大石~~~呵呵~~~

High_Hand 發表於 2004-10-2 18:18:22

硬又可以点?对眼、条颈、弟弟硬唔得去边挂?只不过喺睇你敢唔敢打落去同你担唔担得起個后果! em6:

黑色恶猫 發表於 2004-10-3 03:59:11

用马步压住距只前脚,用左手压住距只前桥手,打距前臂手关节或者头侧眼角,或者用标撞标距前臂关节,乜硬功都练五到关节位的。再五系就用扇掌距双眼。

ping师弟 發表於 2004-10-3 05:20:10

上面位兄台真毒啊~~~~~呵呵~~~ em4:

highyun 發表於 2004-10-3 07:27:45

阿荣哥仔初学功夫架咋,楼上阿猫哥讲到咁复杂,佢唔一定睇得明架。
阿荣哥仔想同佢较量,可以揾啲师兄弟练下先,到时练熟咗有底打佢就有信心啦。

洪拳小王子 發表於 2004-10-6 23:13:46

猫兄讲噶系我地蔡李佛噶搏击方法,吾知咏春拳又会用咩方法去打呢?:)

High_Hand 發表於 2004-10-7 02:52:43

high_hand在2004-10-02 10:18:22说道:硬又可以点?对眼、条颈、弟弟硬唔得去边挂?只不过喺睇你敢唔敢打落去同你担唔担得起個后果! em6:

讲咗啦,特定嘅招式只啱特定环境,你话可以点讲呢? em6:

凤山细雄 發表於 2004-10-7 18:46:51

你请他去食餐饭,再帮他沟条女,禁矩吾系任你打囖 em2: em2: em2:

High_Hand 發表於 2004-10-9 01:22:28

请食饭仲要帮沟女?噤我情愿唔打距自己食饭罗埋条女好过罗!~ em6: em6:

说山非湖 發表於 2004-10-10 07:59:06

车,硬气功一行泄咗道气就唔硬架啦 em17:

铁丐 發表於 2004-10-10 08:50:51

硬功同硬气功有咩唔同啊? em8:

黑色恶猫 發表於 2004-10-11 01:06:09

硬功系指练手 脚 膝 争 头 的硬度,系进攻的,硬气功系指练身体抗打击同呼吸度,两者不同。

High_Hand 發表於 2004-10-11 07:38:51

噤楼主指嘅喺边种呢?~ em6:

徐來清風 發表於 2004-10-12 20:00:16

单纯的击打不足以震慑,一定要打他个倒头舂,抗力是在接触时产生的,小力打大力强调速度,反应,爆发力。先用抖劲惊吓,对方个高,下潜挑裆,矮壮,上步下劈发挒劲,记住步要过人,身要欺人,打人如亲嘴。

铁丐 發表於 2004-10-13 02:05:10

倒头舂 係咩啊?

em8:

徐來清風 發表於 2004-10-14 02:25:40

既系上肢在下,下肢在上 em2:

highyun 發表於 2004-10-14 22:05:08

徐來清風在2004-10-12 12:00:16说道:单纯的击打不足以震慑,一定要打他个倒头舂,抗力是在接触时产生的,小力打大力强调速度,反应,爆发力。先用抖劲惊吓,对方个高,下潜挑裆,矮壮,上步下劈发挒劲,记住步要过人,身要欺人,打人如亲嘴。
好有道理,不过“先用抖劲惊吓”“挒劲”“步要过人,身要欺人,打人如亲嘴”呢几句唔系太明,可唔可以解释一下啊?
頁: [1] 2
查看完整版本: 如果与学过硬功D人较量较量?