顺德水蛇粥 發表於 2008-12-16 00:56:19

求解:点解咁多人将「嗰」写成「果」?

包括好多喺粤协蒲嘅人都系噉写,各位高人帮手解解。

黄百万 發表於 2008-12-16 03:31:52

<P>初步估计,原因有2。</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>原因1 :米就系懒音之故囖,啲人以为苹果个果 gwo2&nbsp;懒读成&nbsp;&nbsp;go2 </P>
<P>原因2:有部分广府子方言都系無 gw&nbsp; kw 声部,所以 「果 嗰」「广、港」「国、角」同音</P>

daydreaminghoyi 發表於 2008-12-16 13:42:59

<P>輸入法問題~打"嗰"字比"果",麻煩得多又晒時間</P>
<P>手寫粵文會寫返"嗰"既</P>

Hung 發表於 2008-12-16 15:19:44

我都觉得系输入法问题多啲。GB拼音输入法好少打得出粤语字

melop 發表於 2008-12-16 18:02:03

懶音同輸入法嘅不便共同作用嘅結果。輸入嘅不便又同時加劇懶音嘅傳播,造成惡性循環。。。<br>

顺德水蛇粥 發表於 2008-12-20 02:09:42

<P>输入不便系事实,但既然钟意写粤语,小小不便,何足道?</P>

daydreaminghoyi 發表於 2008-12-20 14:34:46

<P>係呢度自覺打口語</P>
<P>平時打blog都係書面語多</P>
<P>&lt;---唔覺得係打普語, 因為唔會用北話既詞</P>
<P>粵文有好多字我直情唔識打..</P>

cingsan 發表於 2008-12-20 19:02:44

輸入法唔夠便利!!

顺德水蛇粥 發表於 2008-12-20 22:17:44

<P>大陆主要流行拼音、五笔两种输入法,两大输入法里边有好多分支输入法系好方便输入粤字嘅。</P>

Jason99 發表於 2010-3-27 13:49:23

有d人唔識打嗰呀嘛~

使君子 發表於 2010-3-27 16:19:35

楼主好耐无上过粤协,召唤回归~~

肥腯腯 發表於 2010-4-18 15:53:13

只要输入法里有「正字」我一定用返正字,呼吁大家一齐做。

顺德水蛇粥 發表於 2010-4-22 00:03:12

楼主好耐无上过粤协,召唤回归~~
使君子 發表於 2010-3-27 16:19 http://bbs.cantonese.asia/images/common/back.gif

兄台竟然重记得我呢条散仔,些少意外。

水上飄 發表於 2010-4-23 23:51:24

樓主將「咁」寫成「噉」;P

Hughmai 發表於 2010-5-28 22:41:33

輸入法問題

倒影青春 發表於 2010-7-2 23:02:56

手机无呢个字,而呢个字又无同音字,好麻烦啊!

gzyongwen 發表於 2010-8-2 21:14:16

除咗输入法问题,重关乎媒体的印刷系统的字库问题。

好多时候,报社电脑系统里边冇粤语字库,如果新造字又容易造成印刷乱码,所以一般情况下报社会采取折中取近似音的做法,临时顶替。

久而久之,就走咗样,普通读者又将错就错。

Jason99 發表於 2010-10-25 17:01:05

我大陆都係用开嗰,打拼音好快打gege

ca637 發表於 2010-10-27 19:57:54

我用粵拼,三秒就打到字啦~~

Vncantonese 發表於 2010-10-27 21:10:31

回覆 19# ca637

唔夠一秒就打倒喇,用粵拼。
頁: [1] 2
查看完整版本: 求解:点解咁多人将「嗰」写成「果」?