jumpsey 發表於 2005-7-15 20:35:41

[原創]韻母ui和eoi可否歸並

我個人認爲可以歸並,因爲現有嘅韻母ui和eoi所轄嘅字基本係互補嘅,首先睇下由呢两個韻母構成嘅音節:
  - b p m f d t n l g k ng h gw kw z c s j w
ui  杯 胚 煤 灰         癐 繪                 回
eoi        堆 推 女 雷 居 拘   虚     追 吹 需 銳
由上表可以睇到,除咗癐gui、繪kui和居geoi、拘keoi呢两組音節之外,其馀音節都係互補嘅。而我認爲,在韻母eoi之前加u介音,就可以好自然噉發出ui嘅音,若将u介音拼作聲母,癐gui、繪kui則可分别拼成gweoi、kweoi,噉樣,ui、eoi韻母嘅音節就完全互補喇。再睇睇ui韻嘅其他音節,将回wui改拼爲weoi,發音實在感覺唔到有乜嘢唔同;杯bui、胚pui、煤mui、灰fui都係唇音聲母,改拼爲beoi、peoi、meoi、feoi之後,睇起身虽然冇咗u音,但係由於唇音聲母嘅影嚮,仍然不可避免噉带有u介音,虽然有所弱化,但确實存在,聽感上同ui韻差别並唔大,根據音位歸並嘅相似性原則,将佢地歸並爲eoi韻當無不妥。至此,對於廣州音嚟讲,ui韻就可以全部並入eoi韻喇。當然,對於某啲方音,u介音相當顯著,而且连堆deoi、推teoi、女neoi、追zeoi等本屬eoi韻嘅音都带u音,則可将eoi韻歸爲ui韻。如此,韻母ui和eoi就可以歸並爲如下嘅風貌喇:
    - b p m f d t n l g k ng h gw kw z c s j w
eoi/ui  杯 胚 煤 灰 堆 推 女 雷 居 拘   虚 癐 繪 追 吹 需 銳 回

以上只係我個人嘅體會,喺度提出嚟請大家指正,多謝。

highyun 發表於 2005-7-16 07:37:35

Re:[原創]韻母ui和eoi可否歸並

喺eoi前面加u介音,发音的确好似ui,你嘅发现好有意思,不过始终有微小嘅分别,例如weoi同wui就唔同,你再体会吓。
我觉得eoi同ui始终唔可以归并。佢哋之间嘅分别比eo、oe之间嘅分别更大。

不过话时话,ui同eoi嘅关系确实好密切,我有个海南亲戚就系将eoi发成ui嘅。
“对唔对”佢会读成“dui唔dui”

小狼 發表於 2006-3-13 09:08:53

在斗門、台山、新會、開平、恩平、江門、東莞等地,eoi會唸成ui。見李新魁等:《廣州方言研究》,頁147

superjill 發表於 2006-3-14 09:36:37

楼上有呢本书?
可否借来复印?

highyun 發表於 2006-3-15 02:30:43

小狼在2006-3-13 1:08:53說道:在斗門、台山、新會、開平、恩平、江門、東莞等地,eoi會唸成ui。見李新魁等:《廣州方言研究》,頁147
我以前个英文阿sir系海南人,佢都系将eoi读成ui嘅。

itxu2k 發表於 2006-3-16 06:51:28

肇庆方言入面就冇韵母,对应嘅字全部发韵

但系我觉得同合并不尽合理

韵有好明显嘅唇形,简单噉加个解释唔到读音嘅真正差异

superjill 發表於 2006-3-16 09:33:45

绝对唔得
其实噉样系翻咗汉语拼音同样有嘅失误
汉语拼音“u”喺唔同嘅声母前面有唔同嘅读音,但系“yu”呢个配搭就有另外一种读音系煲冬瓜里面无嘅,就系,类似英文you嘅发音,而且以前小学嗰时好多学生啱啱见到yuan就读成ywan
加上highyun举嘅例
更加可以讲明改咗之后,容易会误导某啲人读咗另一个音,所以我觉得都系唔可以合并
容易产生分歧嘅嘢,就应该用直观嘅方法加以区分,而唔系合并再加上说明,因为说明唔系个个人都识得去了解,就好似……简体字,哈哈

小狼 發表於 2006-3-31 10:31:41

我喺大學圖書館裏面搵到呢本書嘅,佢哋規定唔可以複印,對唔住呀>.<~~
我同意highyun嘅結論,呢兩個韻唔應該合併標示,不過兩者間嘅關係確係好密切嘅^^

禾苗小昭 發表於 2006-5-17 01:03:09

ui和eoi发音始终有分别。

我来自广西南宁,南宁白话当中所有的eoi都发成ui音。
頁: [1]
查看完整版本: [原創]韻母ui和eoi可否歸並