wai 發表於 2005-6-28 15:55:45

請問ngam腳個ngam字點串啊~~~

ngam 腳 個ngam,可能我串錯, 國語係 搖呀. 喐下, 咁上下個意思~~~唔該講畀我聽點串啦~~~~

desmond 發表於 2005-6-28 16:27:44

Re:請問ngam腳個ngam字點串啊~~~

你指 an3 腳? an3 吓 an3 吓?

itxu2k 發表於 2005-6-28 21:09:39

好多人写作"奀脚"...唔知本字...

wai 發表於 2005-6-29 00:11:15

我想問 座喺度 喐只腳, 可以點講~~~

wai 發表於 2005-6-29 00:14:03

哦,,原來係an3, 個字 係 點寫啊?

Cactus 發表於 2005-6-29 19:08:33

wai在2005-06-28 16:14:03說道:哦,,原來係an3, 個字 係 點寫啊?

我個輪入法用 an 查唔到適合字。

應該係最接近個

摁 en

“手”部亦包括四肢動作,“恩”表讀音。

itxu2k 發表於 2005-6-29 20:00:32

肇庆读『ngan3』,冇法,呢度零声母嘅字非常少

都有可能所指系『ngap3』,唔知有冇字,又或者系同一字

wai 發表於 2005-6-30 00:46:13

我問anl堂主, 佢話係ang2, ang2腳,但係我搵唔到個ang2字.

highyun 發表於 2005-6-30 01:51:59

ang2同an3意思唔同,“ang2”系“哽”,指畀硬物顶住。而an3系指不停摇动振动。

dada 發表於 2005-6-30 04:39:18

坐喺度喐隻腳﹐我講ngan3。

《廣州話方言詞典》話係「䟴」(足辰)﹐音ngen3(廣拼﹐等於ngan3)。呢個字正讀係「震」。如果真係有異讀音﹐就最妥當﹐因為佢嘅意思係腳震。

《段注》﹕「䟴﹐與口部唇、雨部震、手部振音義略同。」

「唇」﹐從口﹕驚也﹐後人以震字為之。驚到口震脣震﹖
「震」﹐從雨﹕劈歷,振物者(雷震萬物)。
「振」﹐從手﹕舉救也。有人話係「賑」嘅本字。
「娠」﹐從女﹕妊而身動曰娠。
「䟴」﹐從足﹕腳震。

itxu2k 發表於 2005-7-1 04:17:51

噉有冇人知道『ngap3』同『ngeot3』嘅本字呀

经常都可以听到人讲:只船『ngap3』下『ngap3』下,好晕呀!

或者:你唔好『ngeot3』来『ngeot3』去啦,因住跌你落水呀!

两个字意思似乎系一样,都系"(上下地)摇晃"噉解

sintra 發表於 2005-7-1 07:18:37

http://www.yueyu.net/yykt/yyfyz.htm

尼个页面写 啱 拼音係 ngam em4:实际上打唔出嚟。

拼音打 yan 就搵到了

highyun 發表於 2005-7-1 08:39:14

itxu2k在2005-06-30 20:17:51說道:噉有冇人知道『ngap3』同『ngeot3』嘅本字呀

经常都可以听到人讲:只船『ngap3』下『ngap3』下,好晕呀!

或者:你唔好『ngeot3』来『ngeot3』去啦,因住跌你落水呀!

两个字意思似乎系一样,都系"(上下地)摇晃"噉解

正确发音系ngap6,唔系ngap3。至于ngeot3,未听过。

itxu2k 發表於 2005-7-1 09:03:59

highyun在2005-07-01 00:39:14說道:

正确发音系ngap6,唔系ngap3。至于ngeot3,未听过。

em1: em14: em16:

又被人捉咗鸡脚添...唯有认咗佢啦....事实上....我已经分唔出『ngap3』同『ngap6』有乜分别... em20:

highyun 發表於 2005-7-2 08:00:45

itxu2k在2005-07-01 01:03:59說道:highyun在2005-07-01 00:39:14說道:

em1: em14: em16:

又被人捉咗鸡脚添...唯有认咗佢啦....事实上....我已经分唔出『ngap3』同『ngap6』有乜分别... em20:

据我所知,某啲地方口音系3、6声唔分嘅,例如中山口音。

Cactus 發表於 2005-7-2 19:19:48

http://www.yueyu.net/yykt/yyfyz.htm

尼个页面写 啱 拼音係 ngam 实际上打唔出嚟。

拼音打 yan 就搵到了

-------------------
啱 arm, ngaam, ngaan
乜打 yan 可以出個啱咩?
我用微軟拼音拼唔出喎。

itxu2k 發表於 2005-7-3 03:17:24

highyun在2005-07-02 00:00:45說道:据我所知,某啲地方口音系3、6声唔分嘅,例如中山口音。

排除读错字嘅情况,阴去调同阳去调我分得异常清楚

但系,对于中入调同阳入调,因为音位太接近(我估,用5度法分既话,大概系3同2嘅值),相对调值又低,有部分字,我就算明知系唔同音,读出来基本听唔出分别...

itxu2k 發表於 2005-7-3 03:26:14

嗯...重有一样...中入调嘅字,多数都冇对应阳入调嘅字;阳入调嘅字亦然...

所以,我分唔出来,明显系缺乏锻练所致...

btw,类似"锡sek3"同"石sek6"等字,我由细到大都以为系同音字 em14:

highyun 發表於 2005-7-3 08:51:42

中入阳入对应嘅例子都可以揾到少少嘅:
中入    阳入
薛      蚀
结      杰
锡      石
络      落
   ……

頁: [1]
查看完整版本: 請問ngam腳個ngam字點串啊~~~