canote 發表於 2008-6-13 02:09:05

我地嘅祖先係南海神

相信大家都知華夏民族祖先係炎黃,但係好多粵人對於自己嘅祖先南海神都唔知道!希望正視一下

紫凤凰 發表於 2008-6-15 19:45:42

祝融嘛,炎黃老竇,係我哋華夏嘅祖宗之一。

canote 發表於 2008-6-16 00:52:37

<P>我地粵人係漢族同南越族嘅血融,唔好淨係記得漢族嘅祖先,而忘記南越族祖先。我地要重視南越族文化</P>

猫妖008 發表於 2008-6-21 21:57:33

我真系唔知喎,有冇介绍啊,我净系记得去南岳时,峰顶有一座祝融庙~~~

飛鳥 發表於 2008-6-22 15:09:30

<P>南海神系海神,从隋朝就流行于珠江三角洲地区。唐天宝年间被封为广利王。宋康定二年(1041年)又赐封「加洪圣」,故南海神庙又称洪圣庙。据叶春生教授估计,建国前广东南海神庙不下500座,超过天后庙数量,但分布不平衡。南海神庙在珠江三角洲地区甚多,建国前仅南海、番禺两县就有100多座,有的乡多至8座。佛山镇内有4座,其他地区没有或偶有,带有强烈的地域性。</P>
<P>广州南海神庙(又称波罗庙)建于隋,历史最长,阴历二月初十至十三为波罗诞,三角洲各地参拜者甚多,旧有「第一娶老婆,第二游波罗」之谚。</P>
<P>顺德清代有南海神庙14座,珠江三角洲边缘或外围,南海神庙极少或绝迹,如清远还有洪圣庙,博罗则没有,而到高州、化州一带甚至梅县、新兴、阳山等县又出现,不过有的成为龙王庙,有人认为这位龙王即南海神广利王。如江门潮连洪圣殿即供奉南海洪圣龙王,把南海海神和南海龙王合在一起。</P>
<P>这个分布格局反映广州作为海上丝绸之路最大港口地位和珠江三角洲航运、水产业兴盛。</P>

粵是故鄉明 發表於 2008-7-18 07:14:42

錯! 應該係龍母先岩<br>

紫凤凰 發表於 2008-7-19 17:11:33

唔好意思,所謂南越其實就係揚越,實際上這部分人好少,就廣東而言,更多的是九黎系的苗瑤語族。

猪肉佬 發表於 2008-7-20 13:27:11

我净识得我嘅祖先系汉族嚟嘅

紫凤凰 發表於 2008-7-20 18:36:53

漢族其實就係華夏、九黎、澳泰(百越)的統稱。
頁: [1]
查看完整版本: 我地嘅祖先係南海神